Hag počeo pripreme za kosovski specijalni sud, NATO će pomagati Vilijamsonu u istragama

Izvor: UNMIK Media Monitoring/Lajm/Koha (tekst je originalno preuzet na engleskom)

U Hagu su u toku pripreme za osnivanje specijalnog suda za Kosovo, piše kosovski list Lajm.

Holandski zvaničnicu, koji su želeli da ostanu anonimni, izjavili su za ovaj list da se pripremaju za upravljanje neobičnim slučajem – osnivanje suda jedne nezavisne države na njenoj teritoriji i to iako će sud funkcionisati u skladu sa kosovskim zakonima.

Holandija će takođe izmeniti neke od svojih zakona kako bi olakšala "uvoz specijalnog suda Kosova". Očekuje se da Priština, nakon formiranja skupštine i vlade, izmeni nekoliko svojih zakona koji će pomoći u stvaranju Specijalnog suda i učiniti ga funkcionalnim.

NATO će pomagati Villijamsonu u istragama 

Uprkos spekulacijama u kosovskim medijima, diplomate Evropske unije i zvaničnici Brisela kažu da ne znaju šta će biti ishod istrage koju je pokrenuo Klint Vilijamson u vezi sa navodima Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini ljudskih organa, piše kosovski list Koha.

Specijalna istražna jedinica, koju je predvodio Vilijamson, je tokom svog rada sarađivala sa mnogim zemljama, a posebno sa Srbijom i Albanijom, ali i sa NATO-om i zemalja članica Evropske unije. Međutim, Vilijamson sada traži institucionalnu saradnju sa NATO-om, koji i komanduje vojnom misijom KFOR-a na Kosovu. Naime, pre šest meseci, Vilijamson je poslao zahtev NATO-u tražeći pristup dokumentima koji bi pomogli njegvoim istragama.

Izvori Kohe su izjavili da je NATO bio spreman da sarađuje, a izvori u NATO-u su potvrdili da će saradnja Specijalne istražne jedinice sa NATO-ombiti slična slučaju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – moraće da postoji zahtev za svaki slučaj, a odobrenje će biti moguće samo u slučaju saglasnosti svih država članica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.