Tači i ostali: Odbrana traži podnesak, neredigovanu optužnicu i spisak svedoka, a Tužilaštvo novi roka za obelodanjivanje

Tači veselji krasnići i Seljimi

Vest je ažurirana

Odbrana traži datum za podnesak, neredigovanu optužnicu, spisak svedoka

Tužilaštvo je najavilo da namerava da se osloni na izave svih svedoka za koje su materijali dostavljeni i obelodanjeni odbrani, kao i da nastavljaju sa sprovođenjem istražnih radnji.

Odbrana, sa druge strane, tvrdi da ih uznemirava to što se i dalje vode istrage, ukazaviši na to da, prema kosovskom zakonodavstvu, tužilaštvo mora da završi sve istražne radnje pre podizanja optužnice, te da se to još uvek nije dogodilo.

Odbrana je ujedno tražila izjašenjene tužilaštva o tome kada bi trebao da završe sve istražne radnje, a kako bi znali na šta da odgovore.

Zatražili su ujedno da se što pre dostavi preliminarni spisak i završni spisak svih svedoka koje tužilaštvo planira da pozove, uz materijal o vezama između dokumenata i svedoka.

„Mi moramo da znamo teze tužilaštva kako bi znali da odgovorimo kao odbrana“, poručili su.

Još jedna primedba odbrane vezuje se za pretpretresni podnesak tužilaštva – zatražili su da ga tužilaštvo završi i uruči do 31. oktobra, a kako bi, tvrde, napredovali u svojim istragama.

Odbrana zahteva i da im se dostavi neredigovana verzije optužnice.

Tužilaštvo je najavilo da će ubrzo dostaviti preliminarni spisak svedoka, a kada je reč o istragama tužilaštva, poručili su da, dodatne istrage obuhvataju i druge predmete i da je njihova dužnost da ih vode.

Tvrde ujedno da nikada nisu obećali konkretan datum za podnošenje pretpretresnog podneska.

„Više faktora se odražava na taj rok u zavisnosti od toga koliko će resursa bii potrebno. Procene se daju u konkretnom trenutku s obzirom na postojeće okolnosti“, kazali su iz tužilaštva, te naznačili da oni nisu ti koji nameću rokove.

„Sudija je utvrdio kalendar za ovu fazu postupka i tužilaštvo nastoji da se drži i obaveštava sud šta se može relno očekivati s obzirom na okolnosti. Nikome ne ide u korist da se određuju nerealni rokovi, nastavljamo da ekspeditivno ispunjavamo rokove“, naveli su iz tužilaštva, uz naznaku da je oktobr nerealan datum.

Sudija za prethodni postupak je, međutim, kazao da će odrediti rok za podnošenje pretpretresnog podneska tužilaštva – „jer ne može da se čeka da tužilaštvo podnese pretpreteresni podnesak“, kazao je sudija složivši se sa odbranom.

Kada je reč o objavljivanju neredigovane verzije optužnice, tužilaštvo kaže da to nije moguće odraditi u roku od nekoliko dana zbog redakcija koje su tu.

„Ukidamo redakcije kada mogu da se ukinu. Verzija koja je podneta 3. septembra ima manje redakcija“, kazali su iz tužilaštva.

O istragama odbrane

U nastavku statusne konferencije govorilo se o istragama odbrane.

Svi advokati poručili su da im je istraga i dalje otežana kako zbog kovida, tj. odlaska na Kosovo, tako i zbog redigovane optužnice.

Tačijeva odbrana navela je da se u optužnici mnoge redakcije odnose na vreme i lokaciju, ta da im to otežava istragu kako bi utvrdili gde je tada bio Tači i da li imaju alibi.

„Potrebno je da dobijemo neredigovanu verziju optužnice kako bismo mogli da se bavimo ovim pitanjima“, precizirao je Tačijev advokat, te dodao da ne može sada da kaže kakav je status istraga u ovom trenutku.

Odbrana Veseljija, sa druge strane, tvrdi da su značajno pokrenuli istrage, da imaju tim na Kosovu i da su obavili posete kako bi identifikovali potencijalne svedoke.

„Ukoliko podnese tužilaštvo podnesak do 31. oktobra, to će značajno pomoći istragama“, poručio je Emerson.

Odbrana Redžepa Seljimija poručila je da ne može da kaže ništa o svojoj istrazi, a upravo zbog redigovanja u optužnici.

Sudija za prethodni postupak kazao je na kraju statusne konferencije da je sledeća planirana za 29. oktobar, a da je 15. decembar definisan kao termin za poslednju ovakvu konferenciju.

Sudija je ujedno naložio tužilaštvu da podnese svoj pretpretresni podnesak do 22. oktobra 2021. godine.

Tužilaštvo traži produženje roka za deo materijala, odbrana kritikuje i traži izvinjenje optuženima

Tužilaštvo je danas saopštilo da je od prethodne statusne konferencije obelodanilo odbrani 24 kompleta dokumenata po pravilu 102 1 b, kao i da se druga dokumenta procesuiraju, kako bi ih objavili do određenog roka – 27. septembra.

Govoreći o ranije najavljenim svedocima „iz međunarodne zajednice“, tužilaštvo je danas poručilo da će oni najverovatnije moći da se pojave, kao i da su njihova imena obelodanjena, tj. da su objavljeni dokumenti koji su bili podložni ograničenjima.

Međutim, tvrde da još uvek nije završen proces odobrenja za njih i da ne mogu da tvrde da će biti završen do 27. septembra.

Poručili su da se za jednog od ovih svedoka još uvek vodi rasprava o izmeni zaštitnih mera. Nadaju se dozvoli da obelodane razgovor svedoka sa tužilaštvom do roka i da će moći druge iskaze da podnesu do tog dana.

Tužilaštvo navodi i da su zahtevi za zaštitne mere podnešeni, te da su dobili izmene u odnosu na zaštitne mere, a povodom materija za 5 svedoka. Izrazili su očekivanje da će ovi dokumenti biti obelodanjeni do roka – tj. 27. septembra.

I danas je tužilaštvo navelo da očekuje izveštaje tri veštaka koje će najverovatnije obelodaniti do 27. septembra, ali uz moguće elektronske redakcije u vezi sa imenima žrtava.

Najavili su da će podneti jedan zahtev za sve zaštitne mere u vezi sa ovim izveštajem.

Tužilaštvo tvrdi da postoji šest lica za koje su obelodanjeni transkripti, koji su manje redigovani.

Međutim, najavili su da očekuju da će dobiti dodatan materijal po pravilu 102. 1 b koji će biti obelodanjen, ali i da zbog obimnog posla u vezi pripreme, nisu sigurni da će moći da ga dostave do kraja roka, te su zatražili produženje istog.

Tužilac kaže da se nada da će sve obaveze po ovom pravilu biti izvršene do kraja godine – tj. do decembra.

Odbrana i danas kritikuje tužilaštvo

Odbrana Hašima Tačija poručila je zatim da joj nije jasno šta sve treba tužilaštvo da dostavi do 27. septembra, s obzirom na to da su dobili, kako je kazao, 75 odsto dokumenta po pravilu 102 1 b.

Kaže da mu to pravi problem, jer nisu dobili dovoljno vremena da razmotre sav materijal. Naveli su ujedno da su po pravilu 102 3 dobili više od 8.000 dokumenata.

„Jednostavno je nemoguće da mi sve to savladamo“, precizirao je advokat Hašima Tačija.

Upitao je tužilaštvo koju količinu i kakvu vrstu dokumenata mogu da očekuju.

Odbrana Kadrija Veseljija optužila je tužilaštvo da odugovlači proces obelodanjivanja i tražila izvinjenje zbog toga što su optuženi i dalje u pritvoru.

Kaže da je tužilaštvo namerno navelo sud i odbranu na pogrešan trag i zatražilo da se odgovorno ponašaju.

„Kakvo je tužilaštvo koje kaže da dobro završava zadatke u junu, a onda obelodane 70 odsto svojih dokaza nedelju dana posle toga. Zašto nam se tek sada kaže da će trebati nekoliko meseci pre nego što tužilaštvo obelodani materijal po pravilu 102. b“, upitao je advokat Kadrija Veseljija.

Advokat Redžepa Seljimija takođe deli zabrinutost drugih advokata odbrane.

Svi su oni ukazali na potrebu bržeg prevođenja dokumenata na albanski, te konstatovali da se proces obelodanjivanja po pravilu 102 b ne može smatrati završenim dok se ne prevedu sva neophodna dokumenta.

Tužilaštvo je potom kazalo da ne mogu zasigurno da preciziraju koja količina materjala će tek biti obelodanjena, ali i da nije reč o velikoj količini.

Reč je o materijalu koji čekaju da im bude dostavljen, a ne zaostali materijal, poručili su.

Precizirali su da je u pitanju materijal za 15 svedoka.

Tužilaštvo tvrdi da su zatražili odlaganje roka dostave.

Ova rečenica je takođe naišla na kritike odbrane.

U nastavku se govorilo o postupku prevođenja dokumenata, gde se odbrana žalila da mnogi materijali nisu prevedeni na albanski, kao i da sami optuženi nisu u mogućnosti da ih pročitaju.

Hag: Počela statusna konferencija u postupku Tači i ostali

Upravo je počela sedma statusna konferencija u slučaju koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija pred Specijalnim sudom u Hagu.

Statusnoj konferenciji koja se održava pred sudijom za prethodni postupak, prisustvuje i zastupnik žrtava u ovom slučaju, Sajmon Loz.

Statusnu konferenciju možete pratiti uživo ovde.

Konferencija je sazvana s ciljem sagledavanja stanja u predmetu.

Tužilaštvo treba da obelodani kompletnu dokumentaciju odbrani do 27. septembra i sud zanima dokle su stigli sa tim, ali i da li su završili sve svoje istražne radnje, kako je to bilo najavljeno.

Osim o obelodanjivanju i istražnim radnjam tužilaštva, razgovaraće se i o istrazi odbrane, kao i o pitanju daljeg određivanja pritvora optuženima.

Podsetimo, bivšem kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, je letos odbijen zahtev za privremeno uslovno puštanje u treću zemlju.

Sudija za prethodni postupak u predmetu “Tači i drugi” letos je takođe delimično odobrio zahtev Kadrija Veseljija i naložio Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata (poznatog kao „JCE III“) – na zločine sa posebnom namerom.

Do sada je održano šest statusnih konferencija u slučaju Tači i ostali.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Očekuje se da će suđenje četvorici optuženih krenuti januara 2022. godine, tj. tri meseca nakon što, kako je najavljeno, Specijalni tužilac podnese svoj pretpretresni podnesak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.