Gutieres: Lično sam pisao UNMIK-u i EULEX-u povodom ubijenih i nestalih novinara na KiM, ali bezuspešno

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres smatra da je glavni problem, u neidentifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara pre više od dve decenije na KiM – nedostatak uzajamne saradnje između Srbije, Kosova i Albanije. Kaže da za tu saradnju „ne postoji ni želja vlasti“, te da kod druge dve strane postoji „izgovor“, da to najmanje želi Srbija.

U jučerašnjem intervjuu za Udruženje novinara Srbije (UNS), Gutieres je podsetio da su međunarodne organizacije kao, što su K4, EULEKS i UNMIK, za pitanje ubijenih, nestalih i kidnapovanih novinara, pokrenule istrage, ali da one nisu odrađene na pravi način i prikupljeni dokazi nisu sačuvani.

„Nijedna od ovih organizacija nije prosledila rezultate svoje istrage vladi“, tvrdi.

Sa druge strane, na Kosovu je, kaže, rečeno da nemaju pravo da istražuju te slučajeve jer „Kosovo nije postojalo u to vreme“.

„Imamo četrdeset slučajeva nekažnjavanja u Evropi, od kojih je većina sa Kosova, tako da je to velik problem za nas i zbog toga stalno iznova tražimo saradnju ovih zemalja“.

Poručuje i da su posle misije na Kosovu i u Albaniji primetili da nema napretka i da se ne radi ništa.

„A njihov izgovor je da je Srbija ta koja ne želi da sarađuje“, ističe Gutieres.

Dodaje da ono što EFJ može da uradi jeste da ponovo pozove vlade na saradnju – „bez koje nećemo videti napredak“.

„Verujem da ne postoji sumnja u to da svi mi u novinarskoj zajednici želimo razjašnjenje ovih slučajeva. Ali ne zavisi od nas, mi nemamo sredstva da nateramo Vlade da sarađuju“.

Poručuje i da je lično pisao EULEX-u i UNMIK-u i pokušao da stupi u kontakt sa K4, ali, tvrdi, bezuspešno.

„Nije istina da nismo uradili ništa. Po dva dana smo ispitivali sudstvo i vladu u obe zemlje u vezi sa ovim slučajevima“, navodi Gutieres.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.