Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši

Predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati (Hysni Gucati), potvrdio je za KosovoPress navode medija da su pojedinim bivšim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši i zabranjeno da putuju u inostranstvo, prenosi Koha.

„Pasoši su im oduzeti i nekima od njih nije dozvoljeno da putuju u inostranstvo, zato smo pod utiskom da će prve optužnice biti podignute. Verujemo da će do toga doći u toku ovog meseca, ili u decembru“, rekao je Gucati za KosovaPress.

Ovaj utisak potvrdili su im i predstavnici međunarodne zajednice na sastancima, tvrdi, i podseća da je do sad oko 250 članova Udruženja ratnih veterana „OVK“ primilo pozive.

Prema evidenciji KoSSeva, do sada su 84 osobe javno saopštile da su dobile poziv suda. Velika većina su bivši pripadnici „OVK“, ali ima i onih koji nisu bili deo ove organizacije.

Gucati je za KosovaPress govorio i o fondu kosovske vlade za pravnu pomoć optuženima pred Specijalnim sudom koji iznosi 1.5 milion evra. On smatra da ova sredstva neće biti dovoljna za odbranu osumnjičenih.

„Znamo da ako se desi da optužnice budu podignute sutra, novca neće biti dovoljno. Pozivamo sledeću vladu da poveća fondove za odbranu OVK ratnih veterana i da ih država zaštiti“.

Prema pisanjima medija, do sada je već 70.000 evra dodeljeno njima četvorici -Ljahiju Brahimaju (40.000 evra), Suljejmanu Seljimiju (13.822 evra), Samiju Ljuštakuu (9.187 evra) i Mahiru Hasaniju (6.991). Poslednjoj trojici sredstva su odobrena u februaru ove godine, dok su Brahimaju dodeljena u martu, ali je za to javnost saznala tek početkom ovog meseca.

Ovim fondom upravlja Kancelarija za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog tužilaštva Ministarstva pravde. Ova Kancelarija je inače pod istragom tužilaštva u Hagu zbog ometanja istrage, a do sada su ispitani direktor ove kancelarije, Driton Ljajći, i službenik ove kancelarije, Riljind Beriša, ali i kosovski ministar pravde u ostavci, Abeljard Tahiri.

Povezani članci:

Hag istražuje Kancelariju Vlade Kosova zbog ometanja pravde

Vlada Kosova Brahimaju dodelila 40.000 evra iz fonda za pravnu pomoć osumnjičenima pred Specijalnim sudom

Vlada Kosova dodelila sredstva namenjena osumnjičenima pred Specijalnim sudom Ljuštakuu, Seljimiju i Hasaniju

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.