Grčki mediji: 2000 vakcina za Svetu Goru

U petak je čamac obalske straže dovezao na Svetu Goru prvih 400 doza „Fajzer“ vakcina protiv korone. Sa vakcinacijom se započelo istog dana u Zdravstvenom centru Svete Gore u Кareji, te je prvog dana vakcinisano već 36 monaha i svetogorskih radnika.

Prvu vakcinu na Svetoj Gori primio je arhimandrit Vartolomej, iguman kanonskog Esfigmena u Кareji. Vakcine su primili i pojedini monasi Ivirona, Кutlumuša i Simonopetre.

Sa vakcinacijom se nastavilo i juče, takođe i danas, a prema grčkim medijima, Svetoj Gori će biti isporučeno 2000 doza vakcina.

Imunizacija na Svetoj Gori nije obavezna.

Ovo javlja više grčkih medija, a deo vesti prenela je i FB stranica „Prijatelji Hilandara“, uz napomenu da ta objava ne predstavlja bilo kakav zvaničan stav manastira Hilandara po pitanju vakcinacije, već je da je objava isključivo vest informativnog karaktera sa priloženim linkovima izvorima.

Početak vakcinacije na Svetoj Gori bio je planiran za prošlu sredu, ali zbog jakih vetrova doze vakcina nisu mogle da se dopreme na poluostrvo.

Na Atosu trenutno živi nešto malo manje od 2000 monaha, a kako javljaju grčki mediji, Atos je zatvoren za posetioce usled tekuće pandemije još od decembra.

Prvi slučaj koronavirusa na Sv. Gori pojavio se pre godinu dana kod jednog monaha iz manastira Ksenofont koji je početkom marta 2020. putovao u Škotsku i Englesku, da bi potom još tri monaha koji su sa njim bili na putovanju, takođe bili pozitivni na koronavirus. Ukupno četiri monaha iz različitih manastira imali su komplikacije usled kovida 19, a oko 10 je u hospitalizovano u kritičnom stanju, ali su prevazišli rizik.

Zabrana odlaska građana na Svetu Goru važiće do 30. marta. Saradnici manastira i zaposleni za ulazak na Atos moraju da se podvrgnu PCR testu u Uranopolisu, i da rezultat bude negativan.

Kako javljaju dalje grčki mediji, ukidanje zabrane zavisiće i od toka pandemije a pohvaljuje se saradnja crkvenih vlasti sa civilnim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.