Nova kosovska vlada 25. marta, na dan kada je pala prethodna Kurtijeva vlada?

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Nova kosovska vlada koju će predvoditi Samoopredeljenje, odnosno Aljbin Kurti, mogla bi da bude formirana 25. marta, to jest, tačno na dan kada je vladi koju je predvodio upravo Kurti, prošle godine izglasano nepoverenje.

Politički analitičar Gzim Badžaku u izjavi za RTK2 juče kazao je da će, prema svemu sudeći, vlada simbolično biti formirana upravo 25. marta, nakon konstituisanja skupštine, za koju je sednica već zakazana 22. marta.

Ipak, dodaje da će datum formiranja ove vlade zavisiti od ishoda razgovora Kurtija sa Srpskom listom.

Srpskoj listi, odnosno pobedničkoj stranci kosovskih Srba, prema kosovskom ustavu, u zavisnosti od broja ministarstava, pripada jedno ili dva mesta, a u najavi da će ovog puta biti manji broj ministarstava, mnogi upravo vide Kurtijevu nameru da se i na ovaj način smanji uticaj Srpske liste.

Iako još uvek nije izabran za premijera, Kurti je već viđen na toj poziciji.

„Vršilac dužnosti predsednika treba da odredi mandatara koji ima rok od 15 dana da skupštini predloži mandatara i program vlade. On može i sutradan, odnosno u utorak, ako je dobio mandat od predsednika, da zakaže sednicu na kojoj će se birati vlada. Naravno, u ovom trenutku Aljbin Kurti i Samoopredeljenje imaju dovoljno glasova da mogu bez nekih problema da formiraju vladu. Međutim, još jednu stvar treba imati u vidu, a to je da li je Kurti uspeo da se dogovori sa predstavnicima Srpske liste i jednim od manjinskih nesrpskih zajednica o ministru, pošto prema Ustavu Kosova Srpska lista ima jednog ministra ako vlada ima 11 ministarstava, ukoliko vlada ima više od 11 ministarstava, Srpska lista ima dva mesta. Jedno mesto je uvek bilo rezervisano za predstavnike drugih manjinskih zajednica,“ kazao je za RTK2 Badžaku.

Za sutra je u Prištini zakazana sednica posvećena konstituisanju osmog saziva kosovske Skupštine, a u toku su administrativne procedure za registracije svih 120 novih poslanika sa čim se krenulo ove nedelje i trebalo bi da se završe pre formiranja novog zakonodavnog tela.

Najveći broj poslanika u novom sazivu parlamenta imaće Samoopredeljenje – skoro polovinu, tj. 58, PDK će imati 19, LDK 15, AAK 8 poslanika. Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mesta namenjenih srpskoj zajednici. Od 10 mesta koja su pripala nesrpskim manjinama – Turska demokratska stranka na Kosovu osvojila je 2 mesta, Koalicija Vakat osvojila je jedno, kao i Nova demokratska partija Kosova, Romska inicijativa, Nova demokratska stranka, Socijaldemokratska unija, Jedinstvena goranska partija, Aškalijska partija za integraciju i Napredni pokret kosovskih Roma.

Sednica počinje u 10 časova a Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, koja je i zakazala sednicu pozvali su sve političke stranke da prisustvuju sednicama na kojima treba da se izabere predsednik skupštine,vlada i predsednik Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.