Grafiti "UÇK" i "KOSOVA" u ulaznoj porti manastira Sveti Vrači u Zočištu

U ulaznoj porti manastira Sveti Vrači u Zočištu jutros su osvanuli grafiti “UÇK“ и “KOSOVA“, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenska. Grafiti su, kako je utvrdila Kosovska policija, ispisani kamenom, a pretpostavlja se da je počinilac u portu ušao kroz raspuklinu na zidu u blizini kapije dvorišta ovog manastira, zbog čega dežuran policajac navodno nije mogao da vidi počinioca. Manastir Sveti Vrači i bratija ovog manastira su tokom rata na Kosovu i Metohiji, kao i godinama nakon rata, često bili meta napada. 
 
"Danas, u petak, 05. decembra, u jutarnjim satima, radnici manastira Sveti Vrači u Zočištu su prilikom dolaska na posao primetili dva grafita – 'UÇK' i 'KOSOVA', na zidu sa desne strane kapije ulazne manastirske porte. Radnici su obavestili bratiju, a bratija je obavestila policajca KPS-a koji je bio na smeni ispred manastira. Policajac je, pošto je i sam došao na lice mesta i video grafite, obavestio stanicu KPS-a, posle čega su u Zočište došle patrole KPS-a iz Orahovca i Prizrena. Oni su utvrdili da su grafiti ispisani kamenom po zidu na kojem je nanet sloj cementnog mleka. Pored zida se video i svež trag obuće počinioca, koji je ukazivao da je počinioc u portu ušao kroz raspuklinu na zidu blizu kapije, a ne kroz manastirsku kapiju, pa dežurni policajci nisu mogli da ga vide", navodi se u saopštenju iz eparhije.
 
Eparhija raško-prizrenska dodaje i da su današnji grafiti još jedna provokacija, istovremeno podsećajući na ranije napade na ovaj manastir, ali i bratiju manastira: 
 

"Ispisivanje grafita je još jedna provokacija, verovatno sa ciljem da unese nemir među bratiju i radnike u manastiru. Nije ovo prvi put da se ispisuju grafiti na zidovima manastira, ali svaki put je to novo upozorenje bratiji da mora biti na oprezu, da se ne opušta previše, jer Bog zna kako sve može biti. Osim verbalnih provokacija, unazad deset godina od početka obnove manastira, koje su išle od psovki upućenih bratiji i uzvika 'Idite u Srbiju', bratiji i narodu u okolini su poznate činjenice da je bratstvo manastira 1998. kidnapovano od strane UČK i da je oslobođeno tek nakon intervencije Međunarodnog crvenog krsta. Manastir je miniran i spaljen 1999. godine i dodatno oštećen u neredima 2004. godine. Sadašnje bratstvo vratilo se u manastir nakon obnove, koja je počela 2005." 

 


Sredinom oktobra na imanju manastira Visoki Dečani nepoznata lica su u dva navrata ispisivali grafite "UČK", "AKSH", "ISIS", "The Caliphate is Comming" (Kalifat dolazi), kao i dva natpisa koji podsećaju na arapska slova. 

Iako su tada kosovski zvaničnici mahom osudili ispisivanje ovih grafita, kosovski ministar unutrašnih poslova Bajram Redžepi je u izjavi za RTK2 rekao da postoji sumnja da su monasi sami ispisali preteće grafite, kao i da je istragu unutar manastira sprečio KFOR.


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.