Formiraju se opštinski odbori DSS-a širom KiM-a

EU ne vidi Srbiju kao ravnopravnog člana, a poglavlje 35 podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova i pritisak Nemačke. Ustavni sud Srbije ne sme da ćuti o briselskim sporazumima, jer to utiče na pravni sistem države. Takođe, predsednica Skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, treba da raspiše izbore za skupštine opština na teritoriji KiM-a, kojima su 2012. godine istekli mandati, smatra predsednik Izvršnog odbora DSS-a, Andrija Mladenović, koji je zajedno sa koordinatorom DSS-a za KiM i članom izvršnog odbora ove stranke, Goranom Lazovićem, posetio danas Severnu Kosovsku Mitrovicu. Mladenović je naglasio da se politika DSS-a prema pitanju Kosova i Metohije neće menjati, čiji se program zasniva na ideji nepristupanja Srbije EU, političku i vojnu neutralnost i nemenjanje Ustava Republike Srbije. Najavio je i uključivanje  intelektualaca sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici u Nacionalni blok koji DSS trenutno predvodi, a nakon promena koje su se dogodile odlaskom Vojislava Koštunice sa čela ove stranke i dolaskom Sande Rašković-Ivić na čelo. Pokrajinski odbor DSS-a za KiM održao je danas sednicu u Kosovskoj Mitrovici, na kojoj je dogovoreno proširivanje mreže opštinskih odbora širom KiM-a. Današnjoj sednici prisustvovao je i Slaviša Ristić.
 

Sramno je što nije bilo reakcije države na političke procese protiv Olivera Ivanovića i Slaviše Ristića

Na pitanje kakva je bila uloga srpskih vlasti prema slučaju Slaviše Ristića, odnosno njegovom pojavljivanju pred tužioca i sudije EULEX-a pre nekoliko dana u Severnoj Mitrovici, Andrija Mladenović nije dao konkretan odgovor, ali je isti okarakterisao kao politički postupak protiv Ristića, i naveo da ga DSS u potpunosti osuduje kao takvog.

"Najbolje je da vam na to pitanje odgovori gospodin Ristić. Ono što jeste činjenica – nakon potpisivanja briselskih sporazuma imate jedan dalji progon. Znači, gospodin Oliver Ivanović je još uvek u pritvoru. Taj postupak još uvek nije započeo, on će započeti za neku nedelju. Imamo optužnice i prema gospodinu Ristiću i prema gospodinu Vuloviću, takođe iz Zubinog Potoka. To su politički procesi. Potpuno je jasno da jedan predsednik opštine ne može ni subjektivno, ni objektivno da odgovara za svaki zločin, ubistvo, bilo kakva prekršaj koji se desi na teritoriji te opštine," rekao je Mladenović i dodao:

 
"Ovo jeste jedan politički postupak koji je započet protiv gospodina Ristića, Demokratska stranka Srbije u potpunosti osuđuje jedan takav način i mislim da država Srbija mora mnogo odlučnije da stane u odbranu i gospodina Vulovića i gospodina Ristića, a posebno gospodina Ivanovića, koji je u pritvoru. Ovo do sada je bila jedna mlaka reakcija. Štaviše, mogu da kažem da te reakcije nije ni bilo i mislim da je to sramno za sve nas."

“U državnom smislu, mi po pitanju evropskih integracija, tog ubrzanog puta ka Evropskoj uniji, nismo dobili ništa. Vi vidite da ni jedno poglavlje još uvek nije otvoreno, da je jak pritisak i ucena od strane nemačke vlade da se otvori poglavlje 35. A poglavlje 35 predstavlja upravo poglavlje koje je vezano za Kosovo i Metohiju, odnosno navodnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine,” naglasio je Mladenović na konferenciji za štampu, posle sednice Pokrajinskog odbora DSS.

 
Dodajući da to zapravo podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova  i još jači pritisak na Srbiju, Mladenović kaže:
 
“Potpuno je jasno da EU ne vidi Srbiju kao svog ravnopravnog partnera i člana. Ona samo svojim pritiscima, sprovodeći politiku Vašingtona, teži da na prostoru Srbije napravi jednu kvazi državu, i to svojim činjenjem država Srbija ne sme da podržava, a upravo potpisivanjem Briselskih sporazuma i svim što su predstavnici države Srbije radili, mi smo doprineli da se jedan takav projekat realizuje i sprovodi."
 
On je naveo da se politika DSS prema Kosovu i Metohiji nije promenila i da je ova stranka Ustavnom sudu Srbije podnosila žalbe za sve potpisane briselske sporazume, a na koje nije dobila odgovor.
 
“To je nešto što potpuno derogira i utiče na pravni sistem ove države. Ustavni sud ne sme da ćuti o ovakvim pitanjima – neka da svoje mišljenje da li su ti briselski sporazumi u skladu sa Ustavom Republike Srbije, u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom, ili je to direktno kršenje pravnog poretka Republike Srbije,” rekao je Mladenović i ponovio da je DSS pokrenuo inicijativu za pravljenje nacionalnog patriotskog bloka sa ciljem da zastupaju ideju nepristupanja Srbije EU, političku i vojnu neutralnost, nemenjanje Ustava Republike Srbije, samim tim, po rečima Mladenovića, i odbranu i očuvanje KiM-a kao sastavnog dela Republike Srbije. 
 
Nacionalni blok, takođe ponavlja Mladenović, zalaže se za drugačiju ekonomsku politiku, zasnovanu na srpskim ekonomskim i nacionalnim interesima, kao i za otvorenu politiku pune saradnje i partnerstva prema Ruskoj federaciji.
 
Govoreći o trenutnim naporima DSS da oko sebe okupi partije i građanske pokrete u tzv. nacionalni, ili patriotski blok, Mladenović kaže da DSS intenzivno razgovara i okuplja, ne samo stranke i pokrete, već i pojedince – intelektualce sa univerziteta u Srbiji, te će tako uključiti i profesore sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.
 
“Ovakav patriotski blok okupiće stranke, pokrete, udruženja građana i intelektualce. Mi smo u prethodnom periodu obavili niz razgovora sa različitim pokretima, udruženjima i strankama i intelektualcima. Ja ću pomenuti samo neke. Tu mislim na Dveri, na pokret Veterana Srbije, na različita udruženja građana, neka izbeglička udruženja, razna udruženja patriotskih udruživanja i oblika saradnje koji imamo u periodu za nama; takođe, ozbiljna grupa intelektualaca, predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorom doktorom Mirom Lomparom, ljudima poput profesora Kovića – tom nekom mlađom ekipom intelektualaca sa beogradskog univerziteta. Takođe, planiramo da proširimo taj broj uglednih ljudi i pojedinaca sa ljudima sa drugih univerziteta, prevashodno mislimo tu na novosadski univerzitet, na niški i kragujevački i naravno na Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, odnosno prištinski univerzitet,” rekao je Mladenović.
 
A predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a, Nenad Kojić, najavio je ubrzano formiranje opštinskih odbora ove stranke širom Kosova i Metohije, dok će se na sledećoj sednici Izvršnog odbora DSS-a za KiM formirati inicijativni odbori. Bivši predsednik opštine Srbica, Dejan Tomašević, kaže Kojić, potvrdio je da će u svojoj opštini uskoro formirati opštinski odbor:
 
"I dalje imamo povećavanje članstva – upravo je pre vašeg dolaska bio prisutan i bivši predsednik opštine Srbica, Dejan Tomašević, koji je takođe prihvatio da u svojoj opštini formira odbor Demokratske stranke Srbije koji do sada nismo imali."
 
I Andrija Mladenović je potvrdio formiranje ovih odbora, podcrtavši važnost Kosova i Metohije.
 

Pročitajte još:

Sanda Rašković-Ivić: Briselski sporazum je kao pacijent zreo da bude sahranjen

"Mi imamo za cilj da delovanje stranke proširimo u sve opštine Republike Srbije i posebno nam je, znajući političke stavove Demokratske stranke Srbije, važna teritorija Kosova i Metohije i u sve one opštine gde nismo do sada imali formirane opštinske odbore – planiramo da ih formiramo u najkraćem mogućem roku. Održavaćemo naravno i skupštine ogranaka u postojećim odborima, tako da stranka nastupa krajnje aktivno na terenu," rekao je Andrija Mladenović.

Na Kosovu i Metohiji do sada ima 10 opštinskih odbora DSS, u Kosovskom pomoravlju – četiri i u kosovskomitrovičkom okrugu – šest.

Današnjoj sednici prisustvovali su i Slaviša Ristić i Marko Jakšić.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.