Gradonačelnik Tirane počasni građanin Južne Mitrovice: "U mojoj porodici reč 'Kosovo' podjednako korišćena kao reči 'hleb i voda'"

Predsednik Demokratske partije Albanije i gradonačelnik Tirane, Ljuljzim Baša, proglašen je juče počasnim građaninom Južne Mitrovice. Odluku da mu se dodeli ovo zvanje donela je Skupština ove opštine, a zbog doprinosa koji je Baša dao "kosovskim Albancima od početka OVK rata", dok je bio deo osoblja UNMIK-a, te zbog doprinosa grada Tirane za rekonstrukciju i povratak Albanaca izdvajanjem 100.000 dolara za akciju pomoći kosovskim Albancima, prenose kosovski mediji.

Zvanje počasnog građanina Baši je dodelio gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, u okviru manifestacije ukopa posmrtnih ostataka Ise Boljetina, objasnivši da su građani Južne Mitrovice počastvovani prisustvom gradonačelnika Tirane.

"Zahvaljujem Vam se iz srca, jer ste pomogli da se naše nade za životom, mirom i nezavisnošću održe u najgorim trenucima naše istorije. U tim teškim trenucima pronašli smo podršku i poverenje albanske braće koji su otvorili vrata svojih kuća i svoja srca da pomognu braći kad im je bilo najteže," rekao je Bahtiri, prenosi Kosovapress.

A Baša je poručio da se oseća veoma srećno zbog "ponovnog sastajanja" u Mitrovici i da je reč "Kosovo" u njegovoj porodici ponavljana kao i reči "hleb i voda".

"Ponovno sastajanje u Mitrovici sa vama me čini veoma srećnim. Porastao sam u porodici u kojoj je, kao i u mnogim u Albaniji, reč 'Kosovo' podjednako korišćena kao reči 'hleb i voda'. Sve što se dogodilo u ovoj zemlji, sve što se događalo svakog dana, nedelje, decenijama, genocid, represija, bili su u našoj kući kontinuirano deo našeg bola, razgovora sa suzama," rekao je on, dodajući da je srećan što je mogao da pomogne.

Baša nije počasni građanin samo jednog kosovskog grada, međutim. On je u maju prošle godine proglašen počasnim građaninom Prištine, a pre tri dana i Dečana.

Ovo, takođe, nije prvi put da albanski zvaničnik bude proglašen počasnim građaninom nekog grada, ili opštine na Kosovu. Pored toga i kosovski zvaničnici su proglašavani počasnim građanima gradova u Albaniji, ali i u Crnoj Gori.

Tako su kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači i albanski premijer, Edi Rama, početkom aprila proglašeni počasnim građanima Ulcinja. Prethodno je Ramuš Haradinaj sredinom februara proglašen počasnim građaninom Tirane. Rama je, takođe, sredinom 2013. na inicijativu gradonačelnika Srbice, člana Dreničke grupe, Samija Ljuštakua, proglašen počasnim građaninom Srbice, a godinu dana ranije, novembra 2012, Sami Ljuštaku proglašen počasnim građaninom grada Vljore u Albaniji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.