Gradonačelnik Gnjilana protiv naplate ulaska u Prištinu za vozila

FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Gradonačelnik Gnjilana Ljufti (Lutfi) Haziri protivi se ideji gradonačelnika Prištine Špenda (Shpend) Ahmetija, koji je rekao da će se ulazak automobilom u Prištinu naplaćivati, prenosi Express.

Gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, upozorio je da će ulazak automobilom u Prištinu uskoro koštati. To, prema njegovim rečima, rešava problem zagušenog saobraćaja.

Gradonačelnik Gnjilana, Ljutfi Haziri je na pitanje Expressa kako ocenjuje takvu odluku gradonačelnika Prištine izjavio da se ulaz u Prištinu može izvršiti uz naplatu, ali pošto Gnjilane ima tri izlaza sa Kosova, te da će to biti desetostruko vraćeno.

„Priština pripada narodu Prištine, oni to mogu da urade uz plaćanje, ali za izlaz na granici Kosova, a Gnjilane ih ima tri, oni moraju da plate deset puta više za ulazak, nego Gnjilanci za ulazak u Prištinu“, izjavio je Haziri.

U međuvremenu, nakon brojnih kritika na njegove izjave o plaćanju za ulazak automobila u Prištinu, Špend Ahmeti je na Fejsbuku napisao da će to biti učinjeno kako bi se izbegla gužva u saobraćaju i zaštitili građani od zagađenja vazduha.

„S obzirom na to da su putevi uski i ne mogu se proširiti u centru, jedino rešenje ostaje izgradnja alternativnih puteva (prstenova) i plaćanje putarine za vožnju u naseljenim delovima grada gde ima zagušenja i koji mogu prouzrokovati zagađenje”, napisao je Ahmeti.

Gradonačelnik Prištine kaže da slede primer Londona.

„Dakle, pored plaćenog parkinga, razmotrili smo i mogućnost poreza na vožnju u centru grada. Na engleskom je poznat kao Congestion Charge. London je glavni grad koji je najbolje regulisao ovaj sistem“, dodao je Ahmeti.

„Nema rampi, nema diskriminacije, kada se uspostavi ovakva politika, ona se odnosi na sve i sprovođenje će se nadgledaće kamerama. Jednostavno, u malom gradu u kome možete da pešačite sa jedne strane na drugu za 30 minuta i sa ozbiljnim zagađenjem tokom zime, naš prioritet treba da bude borba protiv nepotrebne upotrebe automobila“, napisao je gradonačelnik Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.