Gradonačelnici srpskih opština na KiM-u danas o Marićevoj smeni i imenovanju Jevtićeve

Kosovski gradonačelnici opština sa srpskom većinom sastaće se danas u Zvečanu, kako bi zauzeli zajednički stav povodom smene doskorašnjeg ministra za administraciju i lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, člana SNS-a, Ljubomira Marića, i imenovanje članice Pokreta socijalista, Mirjane Jevtić, na njegovo mesto. U saopštenju o najavi sastanka koje je prosleđeno medijima, nije, međutim, precizirano da li će sastanku prisustvovati svi gradonačelnici srpskih opština, uključujući i gradonačelnika Dragana Jablanovića, koji je, za razliku od ostalih gradonačelnika koji su iz Srpske napredne stranke, jedini iz redova Pokreta socijalista. Sastanak će biti održan u 12 časova, u zgradi opštine Zvečan.

Opštinski odbori SNS-a na KiM-u juče su prekinuli saradnju sa Pokretom socijalista na KiM-u, navodeći da je imenovanje Jevtićeve, koje oni ne priznaju, proisteklo iz "izdajničkog dogovora" poslanika Pokreta socijalista i premijera Kosova, Ise Mustafe, te i da su oni "za šaku albanskog novca, prodali interese srpskog naroda i naneli nesagledivu štetu državnim i nacionalnim interesima".

Pročitajte još:

Pokret socijalista sa KiM-a: Spirić "sinonim za zabijanje noža u leđa", Spirić: Tužiću ih za klevetu

Na KiM-u prekid saradnje SNS-PS: Jevtićeva "kompromitovana" i "lojalna Prištini"

Jevtićeva stupila na dužnost: Srpska dogovorila njeno imenovanje

Stojanović: Marićeva smena lični interes nekog iz Srpske, neće proći bez posledica

Vlada Kosova: Na predlog Srpske smenjen Ljubomir Marić, Mirjana Jevtić nova ministarka

Na saopštenje SNS-a, potom je u toku jučerašnjeg dana reagovao je i Pokrajinski odbor Pokreta socijalista. Oni su u saopštenju, koje je KoSSevu prosleđeno tek kasno sinoć, istakli da Marićeva smena "nema veze" sa njihovim dogovorima, jer oni, kako su dodali, ne postoje, ali ima, ocenili su, "sa njegovim lošim radom".

Nakon saopštenja Socijalista, ponovo su se oglasili članovi SNS-a, nazivajući članove Pokreta socijalista na KiM-u "političkim avetima", koje više "politički ne postoje", dodajući da se "nož u leđa ne prašta nikada".

Potom su ponovo reagovali i Socijalisti, ocenivši da je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, koji je bio član PS-a, a sada SNS-a, "sinonim za zabijanje noža u leđa", te i da je on autor "pljuvačkog saopštenja" SNS-a iz Kosovske Mitrovice. Spirić je za naš portal demantovao ove navode.

Saopštenja i optužbe članova Pokreta socijalista i SNS-a na KiM-u usledile su nakon što je Mirjana Jevtić prekjuče stupila na dužnost ministra za administraciju lokalne samouprave Kosova, pošto je prošle nedelje Ljubomir Marić smenjen sa mesta ministra u ovom ministarstvu. U vezi sa ovom smenom u javnost su sve vreme stizale kontroverzne informacije, čime su podele unutar Srpske, pre svega, na relaciji SNS-PS, o kojima se već duže vreme govori –  sada postale vidljive.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.