Gradonačelnici severnih opština sastali se sa komandantom KFOR-a u Prištini

Komandant KFOR-a, general major Salvatore Farina danas se sastao sa gradonačelnicima četiri severne opštine u komandi  KFOR-a, saopštio je KFOR. 
 
Kako se navodi u saopštenju KFOR-a, general Farina i gradonačelnici su razgovarali o opštoj situaciji na Kosovu sa posebnim osvrtom na situaciju na Severu Kosova. 
 
U saopštenju je navedeno da su gradonačelnici istakli da su zajednička saradnja i transparentnost u odnosima četiri opštine i KFOR-a od velike važnost, dok je komandant KFOR-a istakao važnost uloge Kosovske policije kao "prve linije odgovora i EULEX-a kao druge linije odgovora".
 
“KFOR će nastaviti da pruža sigurno okruženje na severu Kosova, kao i širom drugih delova Kosova; biće spreman da interveniše, kao treća linija odgovora, ukoliko za to bude potrebe”, rekao je general Farina.
 
Komandant KFOR-a je ocenio i da je došlo do poboljšanja opšte bezbednosne situacije na Kosovu, nakon prošlogodišnjeg potpisivanja Briselskog sporazuma. On je istovremeno pozvao gradonačelnike da ubuduće zajedno učine još više kako bi se ojačala stabilnost Severnog Kosova kroz dijalog i saradnju. 
 
Goran Rakić: Ponovili smo generalu da se zalažemo za vladavinu prava, ali EULEX ne uvažava nаše stavove
 
Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice, Goran Rakić je u izjavi za KoSSev rekao je da je ovaj sastanak usledio nakon pojedinačnih poseta i sastanaka koje je komandanta KFOR-a održao sa svakim od gradonačelnika severne opštine pojedinačno u proteklih nekoliko meseci. Samog gradonačelnika Rakića general Farina je posetio pre desetak dana.
 
"Komandant KFOR-a je na današnjem sastanku pokazao izuzetno razumevanje kada je u pitanju situacija na Severu Kosova. General Farina je ponovio da je KFOR statusno neutralan, da je tu da pomaže zajednice, te da neće delovati osim u eventualnim slučajevima potencijalnih sukoba većih razmera. 
 
Na pitanje da li se na današnjem sastanku diskutovalo o zamerkama koje je srpsko političko rukovodstvo sa Severa Kosova ima na rad EULEX-a i o problemima u komunikaciji sa ovom organizacijom, Rakić je potvrdio da su o tome razgovarali, te da su gradonačelnici naglasili da bi voleli da sa EULEX-om imaju isto tako produktivnu saradnju i postignu stepen razumevanja kao što to imaju sa KFOR-om. 
 
"Ponovili smo generalu da se zalažemo za vladavinu prava, ali da je problem u tome što EULEX ne uvažava stavove političkog rukovodstva sa Severa Kosova kao ni same zajednice," rekao je Rakić. 
 
Na pitanje da li je tokom sastanka komandant KFOR-a predložio moguće susrete između gradonačelnika severnih opština sa ostalim gradonačelnicima Kosova, Rakić je rekao da se o tome nije razgovaralo. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.