Srbi traže podršku od Jahjage

Izvor: RTK2/Radio Kosovo2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Grupa političkih predstavnika Srba upoznala je danas kosovsku predsednicu Atifete Jahjagu sa zahtevom o produženju rezervisanih mesta za manjinske zajednice u još dva mandata i od nje zatražila podršku.
 
“Mi smo danas uglavnom razgovarali o našem zahtevu da se pravo rezervisanih mesta za manjinske zajednice produži za još dva mandata i tražili od nje podršku. Ona nas je primila, razgovarali smo generalno o integracionim procesima manjina u kosovsko društvo i prenela nam je da sve one dogovore koje mi budemo uspeli da postignemo sa drugim političkim partijama, ona će podržati. Suština je u tome da nas je uputila na druge političke partije i sve ono što se dogovorimo sa njima i što je u skladu sa Ustavom, ona će podržati”, kazao je za Radio Kosovo na srpskom jeziku potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić. 
 
U saopstenju predsedništva navodi se da je Jahjaga uzela u obzir pitanja koja su poslanici predstavili u vezi prava i sloboda etničkih zajednica na Kosovu, garantovanim Ustavom i zakonima Kosova.
 
Tom prilikom Jahjaga je rekla da će nastaviti da predstavlja političko jedinstvo, te ih ohrabrila da nastave konsultacije i harmonizuju svoje stavove sa parlamentarnim grupama, kako bi se postiglo prihvatljivo rešenje koje će unaprediti demokratske procese i prava zajednica.
 
Kosovska predsednica se danas takodje sastala i sa predstavnicima goranske zajednice iz opštine Dragaš, odnosno sa Fergapom Zaimijem, Murseljom Halilijem i Nasufom Brenollijem, članom Konsultativnog saveza za Zajednice. 
 
Ona je dodala da je Kosovo izgradjeno na gradjanskom principu gde svi gradjani uživaju jednaka prava. Jahjaga im je ovom prilikom unapred čestitala 6. Maj, Dan Goranaca.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.