Gračanica: Privedena dva Srbina na informativni razgovor

Sinoć oko dvadeset časova u centru Gračanice dogodio se incident koji samo zahvaljujući pravovremenoj intervenciji policije i reagovanju nadležnih nije prerastao u veće nemire. Bez ikakvog obaveštenja, šestorica Albanaca u narodnim nošnjama i sa albanskim zastavama u večernjim satima prodefilovali su glavnom ulicom Gračanice, što je u centru isprovociralo grupu Srba koji su reagovali i nasrnuli na njih.
 
Intervenisala je Kosovska policija i u stanicu policije uvela Albance od kojih je jedan lakše povređen i privela dvojicu Srba, maloletnog S.M (16) i Aleksandra Maksimovića starog 27 godina.
 
Otac maloletnog S.M, negirao je da je njegov sin učestvovao u bilo kakvoj tuči i optužio Kosovsku policiju da je za incident morala nekoga da uhapsi i da nekome prepiše krivicu. „Šta se tu tačno desilo mi ne znamo jer nemamo pristup da razgovaramo sa decom“, rekao je otac maloletnog S.M.
 
Ubrzo nakon incidenta, veći broj meštana se okupio ispred stanice policije ne dozvoljavajući da privedena lica budu prebačena za Prištinu. Zahvaljujući brzom reagovanju opštinskih čelnika, privedeni Srbi su nakon informativnog razgovora, oko 22 sata, pušteni kućama.
 
„Drago mi je što se ovo večeras ovako završilo. Mora da postoji red, ali, ono što treba da bude lekcija za sve nas, to je, da policija nekada mora više da obrati pažnju na neke stvari. Bez obzira na sve, čini mi se da su i oni večeras pokazali dobar napor da se ovo reši na pomirljiv način, ali, moramo da obratimo pažnju na ovakve situacije, da nečija namera da iskaže svoje pravo, ne bude protumačena kao provokacija. Možda bi i neko od nas želeo da prošeta na neko drugo mesto pa bi to neko drugi protumačio kao provokaciju“, rekao je za naš program gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.
 
Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović izvinio se meštanima Gračanice, pre svega ljudima koji su na neki način bili emotivno povređeni, i zahvalio se gradonačelniku i žiteljima koji su, kako je rekao, učestvovali u smirivanju tenzije, u vremenu koje je više nego izazovno.
 
Kako je za naš radio potvrdio komandir stanice policije u Gračanici Bratislav Trajković, saslušanje privedenih obavljeno je u prisustvu opštinskog javnog tužioca. „Naknadno će biti doneta odluka dali će protiv dvojice Srba biti pokrenut sudski postupak,“ rekao je Trajković.
 
Šestorica albanaca koji su navodno pešice krenuli u Brisel u znak podrške pregovorima o viznoj liberalizaciji za Kosovo, policijskim vozilom su prebačeni za Prištinu.
 
Okupljeni meštani su se nakon incidenta mirno razišli.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.