Građani o situaciji na Severu: Od poljupca za Vučića, do kritika za njega, Kurtija i Zapad

„Bez komentara“, „Ništa me ne pitaj“, „nemoj mene“, „ne hvala“, „a koja je to televizija“, „nisam odavde“, „ne volim medije“, odgovori su većine prolaznika na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice od kojih smo pokušali da saznamo kako razmišljamo o situaciji na Severu Kosova. Samo nekolicina njih se, pak usudila da javno iskaže svoj stav i uzajamno su izneli različita mišljena.

Iz krize u krizu ide se već duže od dve godine. Poslednja traje već skoro četiri meseca, od kada su specijalne snage Kosovske policije primenom sile uvele albanske gradonačelnike u opštine na Severu, sa izuzetkom severnog dela Kosovske Mitrovice.

Još od kada su prošlog novembra Srbi napustili kosovske institucije, postavili barikade, pa iste i uklonili, salva je negativnih komentara građana na račun vlasti i to na obe strane, uz standardne kritike prema međunarodnoj zajednici.

Nezadovoljstvo građana na Severu se posebno pojačalo prethodnih meseci, usled čitavog niza događaja – od uklanjanja barikada, preko problema oko registarskih tablica, uspostavljanja kontrole nad Severom od strane centralnih vlasti u Prištini, instaliranja novih gradonačelnika, prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije, do hapšenja.

Iako se ne libe teških reči na društvenim mrežama, pred kameru nerado staju.

Retki su oni koji su to juče učinili slobodno.

Situacija na Severu Kosova je posledica „svog nečinjenja godinama unazad. Vršena je prisilna integracija, ali ništa da se stabilizuje zajednica“, kazala je sagovornica KoSSev-a, novinarka Ana Marija Ivković.

Tvrdi da je život građana počeo da se komplikuje od jula prošle godine, kada su podignute barikade, koje su posle samo jednog dana i uklonjene.

Građani tonu u apatiju, primećuju Ivković.

„Više nikome nije dobro, nalazimo se u situaciji gde ne znamo šta da očekujemo ni od Beograda, ni od Prištine“, poručila je.

Njeno mišljenje deli i drugi sagovornik KoSSev-a, umetnik iz Osojana, Danilo Đurić, koji, iako nije sa Severa Kosova, u Mitrovici često boravi.

„Na Severu nikada nije bio ovoliko napeto“, primetio je i on, dodajući da nadležni ćute i ne „obaveštavaju narod“.

„Situacija je, blago rečeno napeta, ljudi žive pod ogromnim tenzijama“, smatra.

Stariji sugrađanin kojeg zatičemo na jednoj od mitrovičkih klupica kaže da se živi mnogo loše, odnosno – „uvek u nekoj neizvesnosti“.

„Danas je jedan događaj, sutra se već menja, ne znam šta da kažem, izloženi smo velikom riziku i pritisku. Boga molimo da nam pomogne, da stanje bude mirno, da se izbegne rat i nasilje“, kazao je.

Smatra da su stari „završili svoje“, ali da je problem za mlade ljude „ukoliko bude egzodusa“.

Dok posmatra mlade ljude na šetalištu, nada se da će sve biti dobro.

Bilo je i onih koji tvrde da je većina građana navikla na nestabilnu situaciju na Severu Kosova, odnosno da su „oguglali“.

A oni koji nisu „oguglali – oni su pobegli“.

Ovaj sagovornik KoSSeva, takođe starijih godina, kaže da ne planira da napušta svoj grad, te da ostaje sa svojom porodicom.

Sa druge strane, Ana Marija Ivković poručuje da se posledice trenutne situacije manifestuju kroz sve više priča o napuštanju Severa, ali i odlaska pojedinih.

„S ozbirom na to kakva je situacija, u kom se smeru kreće, da nema nikakve stabilnosti, niti u bezbednosnom smislu, bojim se da to svakog čoveka može da natera da ide odavde“, kazala je.

Sagovornici KoSSeva različito su odgovarali na pitanje – „ko je odgovoran za trenutnu situaciju“ – stariji sugrađani kao isključivog krivca vide Zapad, a Prištinu kao nekog ko ispunjava njihov plan, dok oni mlađi krive Beograd i Prištinu, ali i Zapad.

„Ja bih veći deo odgovornosti pripisao Srpskoj lisit. Oni zapravo ne odlučuju ni o čemu, već su produžena ruka SNS-a i sprovode politiku Beograda“, poručo je Danilo Đurić.

Sagovornik KoSSev-a smatra da je reč o politici koja se sprovodi „na svoju ruku, sakriveno od naroda“, a s ciljem dogovora sa Prištinom.

On, međutim, za ono što se događa na Severu krivi i Prištinu.

„Mislio sam da će se nešto promeniti, ali mi smo samo nazadovali od dolaska Aljbina Kurtija“, rekao je.

Ivković tvrdi da je trenutno stanje posledica „igre Beograda i Prištine i neodgovorne politike“.

Stariji sugrađani prstom upiru u „zapadne sile“, odnosno navode da do ovakovog stanja „ne bi došlo da nije bilo njih“.

„Zapad ima svoje interese – Nemačka, Engleska, Amerika, i oni su krivi za ovu situaciju“, glasio je jedan od odgovora.

Drugi sagovornik u sličnom tonu poručuje da Zapad podržava Kurtija – „svoje dete“.

„Sve su to uradili protiv nas. Ne radi to ništa Kurti, on ne sme ništa dok mu ne kažu Nemci, Englezi i Amerikanci“, poručuje.

Sa druge strane, oni smatraju da Beograd „nije krivac“, već da „čak popušta“, ali i štiti interese Srba na Kosovu „koliko može“.

Stariji sagovornici ujedno vide izlaz iz trenutne situacije kroz formiranje Zajednice srpskih opština.

„Da Sever bude kao što je bilo – pri Srbiji i mislim da bi stanje bilo stabilno“.

Na konstataciju novinara da Priština ne pristaje na veći stepen ovlašćenja i autonomiju za ZSO, te da čak zahteva uzajamno priznanje, pa potom formiranje ovog tela, jedan od njih poručuje da će Kurti da promeni mišljenje.

„Daće to Kurti kada mu naredi tata. Da se formira ZSO, preuzme vlast srpska“, kazao je.

Drugi sagovornik podseća na izjave srpskog predsednika da – „čvrsto stoji na stanovištu da ne prizna Kosovo“ i podržava njegovu politiku, ali ne i politiku kosovskog premijera.

Sa druge strane, Ana Marija Ivković kaže da joj je interesantno, ali i loše to što Beograd sprovodi kampanju kojom „ljude teraju da pomisle da će ovde zaista da dođe do neke podele, neke promene i da će srpske institucije da se vrate na Kosovo“.

„Ja mislim da to nije namera, i štaviše deluje mi da mi idemo u smeru gašenja srpskih institucija“, kazala je.

Pesimistično ocenjuje i da nikada neće doći do normalizacije situacije u smislu uspostavljanja potpuno normalnog života.

„Sever Kosova i samo Kosovo su plodno tle za političke kalkulacije i nešto čime će da se potkusuruju Beograd, Priština i međunarodna zajednica… Deluje mi da idemo unazad, vraćamo se na vreme od pre 2013. godine“, ocenila je..

Danilo Đurić, sa druge strane, kao jedini izlaz vidi to da narod „ustane“ i kaže – „ne može ovo više ovako“.

„Ali očigledno da je narodu okej da trpi“.

I dok većina sagovornika KoSSeva o trenutnoj situaciji govori u negativnom tonu, susreli smo jednog Mitrovčanina koji šalje poruku da je situacija odlična, ali i ljubav za predsednika Vučića.

„Ništa nam ne fali, dobro smo, zdravo smo, hvala predsedniku Vučiću“, poručio je ovaj podržavalac vlasti uz reči zahvalnosti, šaljući predsedniku i poljubac.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.