Građani Mitrovice dan posle: Nijedan predsednik bolji doći neće, nagradio bih ga u Maršala

Bilbord dobrodošlice Predsedniku Srbije u Kosovskoj Mirovici
Bilbord dobrodošlice Predsedniku Srbije u Kosovskoj Mtirovici

„Osvestio malo narod i dao malo volje za život, a šta će biti dalje Bog zna“ – samo je jedna od ocena Mitrovčana posete predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Severu Kosova u protekla dva dana. Govor koji je juče održao od avgusta se najavljuje kao istorijski i najvažniji u njegovoj karijeri. Sa građanima Mitrovice razgovarali smo dan nakon što je Predsednik Srbije u centru grada poručio da „odavde nema nazad“. I dok od starijih uglavnom stižu pohvale, oni mlađi, sudeći po odgovorima, govor nisu ni slušali. „Nisam ga ni slušala, nisam ni bila tu, ne bavim se time“. Sugrađani srednjih godina suzdržavali su se da komentarišu. „Nemoj mene molim te“ – bio je tipičan odgovor, ili bi odmahnuli rukom i prošli bez komentara, ipak, nekoliko sugrađana i sugrađanki srednje generacije raspoloženo su hvalile predsednika. Poslušajte tonsku anketu:

Naši sagovornici Predsednika bi pitali za posao, situaciju: „Bar vodu da sredi“.

Što je obećao, to će da ispuni – 100%, to znam

“Odlično, prva liga” – bio je odgovor jednog od naših sagovornika u odgovoru na pitanje kako ocenjuje govor Predsednika.

Isti sagovornik Predsednika bi pitao: „Samo šta će da bude s nama ovde, drugo ništa.“

Smatrate da Predsednik, ipak, nije dao odgovor na to pitanje?

„Pa ne može da tvrdi on sigurno to još, trenutno. Mislim da će biti kako treba, da ostanemo mi ovde gde jesmo, da ostane Lešak, neka bude granica gde je bila, samo da se Srbi ne pomeraju dalje, drugo ništa – da nastave ljudi da žive sa svojim porodicama, da imaju posla, da rade. Što je obećao fabrike i ovo sve drugo, to će da ispuni, to 100%, to znam,“ odgovorio je ovaj sagovornik.

A na pitanje kakva će situacija da bude za građane koji žive južno od Ibra, odgovorio je: „E to ne znam“.

NIJEDAN PREDSEDNIK NIJE ODRŽAO BOLJI GOVOR: Sve je rekao što treba – nemam pitanja, čista desetka, extra, nikad bolje

„Ekstra, super govor“ – takođe je bio jedan od odgovora na pitanje o govoru srpskog predsednika.

Sagovornica kaže i da je „naravno prisustvovala govoru“: „Kako ne bih bila? Da dočekam predsednika svoje države.“

Ova Mitrovčanka mu ne bi postavljala pitanja: „Sve je rekao, ne bih imala šta da mu kažem. Ono što ja mislim da treba da kaže, sve je rekao.“

„Super. Naravno da sam prisustvovala govoru predsednika Vučića“ – bio je odgovor još jedne od naših sagovornica, koja, takođe, tvrdi da Predsednika ne bi ništa pitala, jer je „sve rekao“.

Do sad nijedan predsednik bolji doći neće, nikad u životu. Sto država nek’ se promeni, kao on što je, nema šale. Ja bih ga nagradio u Maršala

“Desetka, najbolji i jesam prisustvovala. Govor je bio ohrabrujući“ – navela je još jedna od Mitrovčanki.

A na pitanje šta bi pitala Predsednika Republike, kaže:

„Pitala bih ga za posao. Posao nam treba. Nemamo posao, jer odlazimo i povlačimo sve za sobom.“

“Nisam bila na mitingu, ali nije loše za podršku naroda“ – bio je odgovor još jedne od sagovornica.

I ona bi Predsednika Republike pitala za posao: „Je l’ ima zapošljenja za opstanak omladine ovde?“.

„Mislim da je govor bio sasvim okej i da to daje podršku narodu, Srbima na KiM-u. Nadam se da će se situacija poboljšati“ – bio je takođe jedan od odgovora anketiranih.

Isti sagovornik dodaje da „ima te mržnje između Albanaca i Srba“, a kao primer je naveo to što je dobio saobraćajnu kaznu za preticanje na punoj liniji, „od strane Albanaca“, iako „nije preticao“.

Šta bi bilo sa nama koji radimo u državnom sektoru ovde, šta bi se desilo?

„Ali nadamo se da će biti bolje“ – kaže.

Kaže i da „trenutna situacija neće dobro da se odrazi na ljude koji žive južno od Ibra“.

Predsednika bi pitao: „Šta bi bilo sa nama koji radimo u državnom sektoru ovde, šta bi se desilo?“

Mi penzioneri se brinemo samo kada će da se poveća penzija

Očekivano, najraspoloženiji za razgovor su penzioneri

“Ako bude kako je govorio, dobro je. Zadovoljan sam govorom. On govori u korist svoga naroda, on je za mir, slogu i narod“; „Govor je bio odličan. Nije napadao nikoga, bio je i za Albanca i za Srbina, svi treba da sarađujemo zajedno“; “Gledao sam preko televizije, apsolutno je dobar bio govor” – takođe su bili neki odgovora.

“Nikad bolje. Prisustvovali smo. Mi penzioneri ne znamo koje pitanje da postavimo, ali dobro je uradio što je došao, narod je malo osvestio, dao malo volje za život, a šta će biti dalje Bog zna. Nijedan predsednik nije držao bolji govor“ – bio je jedan od odgovora.

Bar vodu da sredi, jer nemamo godinama vodu, to je najvažnije

“Dobro je što je došao, ohrabrio je narod, videli smo da neko brine i o nama. Bar vodu da sredi, jer nemamo godinama vodu, to je najvažnije. Malo će da se poboljša život i mi ćemo malo da se popravimo. Mi penzioneri se brinemo samo kada će da se poveća penzija, a naše želje su prevelike,“ naveo je takođe jedan od penzionera.

„Vrlo je odlično, odličan je njegov razgovor, odličan je političar, izbegava da ne dođe do sukoba, na miran način što može da se uradi“ – ocena je jednog od dvojice mitrovičkih penzionera sa kojima smo istovremeno razgovarali.

„Do sad nijedan predsednik bolji doći neće, nikad u životu. Sto država nek’ se promeni, kao on što je, nema šale. Ja bih ga nagradio u Maršala,“ dodao je on.

Istovremeno, situaciju građane srpske nacionalnosti koji žive južno od Ibra ocenjuje rečima:

„Boga mi, tamo, južno od Ibra je malo teško, teško se prolazi ovamo, dosta je teško“, a za one sa Severa kaže: „Opet tu je – osećamo se kao da smo blizu Srbije“.

Predsednika ne bi mogao ništa da pita, zato što je bila „velika masa ljudi“ i dodaje:

„Da mogu, došli bi prvo oni iz Banje da ga pitaju, jer prvo oni trebaju. Oooo, tu bi imalo da se pita i pita..“

O najavljenim investicijama srpskog predsednika, kaže:

Kada ljudima daš pare bez papira, oni se obogate

Ovde lopova ima dosta

„Kada ljudima daš pare bez papira, oni se obogate. Pola u džep, a pola zabavljačima… kao ono što su ulicu dole pokrili, nema 1.5 cm asfalta, a treba da bude 5 cm, najmanje. To su oprali pare, ovi ovde, lokalna samouprava, ovde lopova ima dosta.“

Drugi penzioner navodi da „ne zna šta da kaže“ i da „nije spreman za ovaj razgovor“, ali ipak dodaje:

Ovde više nema ko da ostaje, nema!

„Sva ova ulaganja sada, koja predviđa on (Aleksandar Vučić), trebalo je pre 10-ak godina da se urade, dok je još mladost bila ovde, ovde više nema ko da ostaje, nema! Ja i on ćemo ovde da ostanemo, jer nemamo gde. Mladi su mahom otišli, dosta se kasni sa tim. Meni je unuk završio fakultet, sedi, meri ulice, gore dole. U kafićima neće da radi, nesiguran posao.“

Ipak, nada se da će investicije o kojima je pričao Predsednik Srbije da promene situaciju, ali:

„Koliko će da uspe, ne znam.“

A oni mlađi na ulicama Kosovske Mitrovice nisu bili zainteresovani za razgovor i, sudeći po njihovim odgovorima, nisu prisustvovali „istorijskom govoru“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ništa zainteresovaniji nisu bili ni sugrađani srednje generacije, koji su listom izbegavali da komentarišu i odmahivali rukom.

Nisam ga slušao. Bio sam u čitaoni

Ne znam. Nisam ni videla ni čula

„Ne znam, nisam ni videla ni čula“, „o, hvala ti, ne“, „nisam slušao“, „nisam stvarno bio, nisam prisustvovao, izvini“, „nisam, nisam stvarno pratio, izvini“, „nisam ga ni slušala, nisam ni bila tu, ne bavim se time“, “Nemoj mene molim te, ja ti nisam za te stvari. Izvinjavam se”, “Pitajte gradonačelnika”, “Nikako ne ocenjujem, zato što me to ne interesuje”, “Ja ne mogu to da pričam, izvinite” – bili su neki od odgovora.

„Neću da vas huškam, neću da vam obećavam oružje i municiju, iako je jasno, i to vam obećavam, da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas. A ovo sve kažem zato što vas hoćemo žive. Ovde pred vama govorim najotvorenije i najodgovornije, nemamo nikakav nacrt rešenja,“ poručio je juče Srbima u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.