Građani blokirali zgradu opštine Vitina

Dvadesetak građana, među kojima i nekoliko kandidata za odbornike na predstojećim kosovskim lokalnim izborima, blokiralo je jutros zgradu opštine Vitina, u selu Vrbovac, koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije. Razlog blokade je to što predstavnici ove lokalne samouprave, kako tvrdi predsednik GI Aktivna Građanska inicijativa Goran Marinković, "vrše svakodnevnu torturu, prete, ucenjuju i daju otkaze zaposlenima" koji po njihovom mišljenju ne podržavaju Srpsku listu ili se nalaze na drugim izbornim listama. Predsednik Privremenog organa opštine Vitina, Srđan Nikolić, i gradonačelnik Klokota, Srećko Spasić, nakon više telefonskih poziva nisu bili dostupni za komentar na ove tvrdnje.  ​

KoSSev: Podsetimo, Goran Marinković je jutros, u našoj sekciji "Građani pišu", uputio apel srpskom predsedniku, Tužilaštvu i stranim ambasadama da ih, kako je poručio, zaštite. Naveo je, takođe, da se vrši pritisak na njega, njegovu ženu i Rakića, jer su pristalice Aktivne građanske inicijative, potvrđujući istovremeno da je odbio da primi rešenje o prestanku radnog odnosa i da očekuje da će mu ono biti dostavljeno poštom.

"Blokirali smo zgradu opštine da bi se stalo na put diktaturi i zastrašivanju naroda, jer nam se otkazi daju zato što nismo istomišljenici. Mi smo svi za Srpsku listu, ali smo protiv aktuelnog gradonačelnika Srećka Spasića koji vrši teror nad narodom naše opštine. Lično je meni pretio rečima 'uništiću ti porodicu', zato što je moja supruga kandidat za odbornika na listi Aktivna Građanska inicijativa," kaže Marinković za Newpress produkciju. 

"Ja sam zaposlen u opštini Vitina, ali mi je juče predsednik Privremenog organa opštine Vitina, Srđan Nikolić, uručio otkaz. Tražio je od mene da se moja supruga, koja je kandidat za odbornika javno povuče, da izađemo na javni servis,  da se izvinimo i da javno kažemo da podržavamo Srpsku listu. Inače i moja žena je nedavno dobila otkaz u osnovnoj školi, odnosno nije joj produžen ugovor o radu," dodaje.

"Otkaz jer sumnjaju da nisam sa njima – sa Srpskom listom"

I diplomirani inženjer agronomije, Aleksandar Rakić, kaže da je posle 20 godina radnog staža, pre desetak dana, dobio otkaz u opštini Vitina.

"Dobio sam otkaz jer rukovodstvo opštine i gradonačelnik Klokota Srećko Spasić sumnjaju da nisam sa njima – sa Srpskom listom. Otkaz mi je dao predsednik Privremenog organa, Srđan Nikolić, pozivajući se na neke članove Zakona bez jasnog obrazloženja šta sam 'skrivio'," kaže Rakić. 

Marinković i Rakić navode da će danas o svemu da obaveste tužilaštvo u Gnjilanu, a da će blokada zgrade opštine biti nastavljena i narednih dana.

"Blokiraćemo opštinu sve dok neko iz Kancelarije za KiM ne dođe da razgovara sa nama. Ako ne dođu do ponedeljka, Rakić i ja stupamo u štrajk glađu," kaže Marinković.

NewpressPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.