Gračanica: Književno veče posvećeno Slobodanu Vladušiću

Slobodan Vladušić
FOTO: Dom kulture „Gračanica“

Književno veče posvećeno srpskom književniku, romanopiscu, i esejisti, Slobodanu Vladušiću, održaće se ovog petka u 19 časova, u gračaničkom Domu kulture.

Publici će biti predstavljena dva najnovija dela ovog umetnika – roman „Veliki juriš“ i knjiga teorijske proze „Književnost i komentari“.

Književni kritičar, Marko Tošić, Vladušićev roman definiše kao prikaz „posebnog, srpskog osećanja Prvog svetskog rata, kao i svedočanstvo o autentičnom iskustvu koje ne može i ne sme biti izbrisano“.

Prof. dr Leon Kojen, sa druge strane, ovaj roman definiše kao detaljnu, pronicljivu i „po mnogo čemu samosvojnu analizu kulturne i ideološke situacije nastale posle sloma evropskog komunizma, i posledica po književnost i njen položaj u društvu“.

Slobodan Vladušić (Subotica 1973) pisac, esejista, profesor srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je romane: Forward (2009), Mi, izbrisani (2013) i Veliki juriš (2018); knjige teorijske proze: Degustacija strasti (1998), Portret hermeneutičara u tranziciji (2007), Na promaji (2007), Ko je ubio mrtvu dragu (2009), Crnjanski, megalopolis (2011) i Književnost i komentari (2019), kao i knjigu: Košarka, to je Partizan (2016).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.