Gračanički osnovci tradicionalno pred Vaskrs – kreativci i humanitarci

Pred Vaskrs se u domovima pravoslavnih vernika tradicionalno farbaju i ukrašavaju jaja. Po pravilu to rade domaćice. Ali, u Gračanici ova tradicija je i nešto drugačija. U ovom mestu na centralnom Kosovu osnovci škole „Kralj Milutin“ generacijama ukrašavaju jaja, izlažu ih u holu škole i prodaju. Sakupljenim novcem, ulažu za još kvalitetnije obrazovanje i vraćaju školi za nezaboravne trenutke druženja i iskustva – kupuju školski pribor, pomagala i predmete.

Tradicija je duga petnaest godina, a započeta je na inicijativu nastavnice likovnog ove škole, Ljiljane Đorić i njenih kolega. Na ideju su došli po ugledu na takmičenje za najlepše obojeno jaje koje je nekada organizovala opština Priština.

I ove godine su mališani uživali u osmišljavanju kombinacija boja i njihovo prenošenje na vaskršnje slikarsko platno.  

“U akciji su učestvovali svi učenici od prvog do osmog razreda. Deca su samostalno bojala jaja i donosila ih u školu, u čijem je holu organizovana velika prodaja. Kupci su bili sami učenici i njihovi roditelji,” kaže nastavnica Ljiljana Đorić za KoSSev.

Izložena su prava mala umetnička dela, lepa i očigledno dopadljiva.

"Ove godine zaradili smo 16.000 dinara i 36 evra," dodaje ona.  

Osim što su osnovci iz Gračanice bili vredni i kreativni, njihov rad je imao i dodatni humanitarni karakter.

"Jaja koja se nisu prodala donirana su Domu za nezbrinutu decu i Savezu slepih. Naročito mališani iz doma za nezbrinutu decu svake godine željno iščekuju naš dolazak," objašnjava njihova nastavnica likovnog.

A šta će učiniti sa sakupljenim novcem?

Ovog puta osnovci kupuju fotografski aparat, da se zabeleže i ne odu u zaborav svi lepi trenuci školskog doba.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.