Gračanica: Voda nije zatrovana

"Voda nije zatrovana, potvrdio je Institut za javno zdravlje," upravo je saopštila opština Gračanica, nakon što je jutros vodovod u Prištini isključio vodosnabdevanje onim delovima ovog grada koji se pijaćom vodom snabdevaju iz jezera Badovac, pod sumnjom da je mogla biti zatrovana usled navodne terorističke diverzije osoba osumnjičenih da pripadaju ISIS-u. Vodosnabdevanje je jutros, međutim, prekinuto i na teritoriji opštine Gračanica, uključujući i sva okolna sela, Čaglavicu, veći deo Prištine i Ajvalije, kao i sva mesta koja se vodom snabdevaju iz Gračaničkog jezera preko prištinskog vodovoda. Iako je voda isključena još jutros, opština Gračanica se ovim povodom oglasila tek posle podne kada su u medijima uveliko procurele vesti o razlogu za isključenje vode, uključujući i zvaničnu potvrdu Kosovske policije i vodovoda.

Voda u Gračaničkom jezeru nije zatrovana kako se prvobitno sumnjalo i zbog čega je jutros prekinuto vodosnabdevanje, saopštila je opština Gračanica, pozivajući se na Institut za javno zdravlje Kosova.

Pročitajte još:

Kosovska policija: Nakon hapšenja tri lica kod Badovca, zbog moguće umešanosti u terorizam uhapšena još dva​

Delovi Prištine od jutros bez vode: ISIS zatrovao Badovac?

Kod Gračanice uhapšene tri osobe za koje se sumnja da su pripadnici ID

"Nakon što su urađene detaljne analize vode iz Gračaničkog jezera, a zbog čega je prištinski vodovod prekinuo vodosnabdevanje, utvrđeno je da je voda ispravna i da građani nemaju razloga za brigu. Postepeno je počelo vodosnabdevanje kroz vodovodnu mrežu prema svim mestima koja su od jutros bez vode, pa opština Gračanica apeluje na stanovništvo da u svojim domaćinstvima ispuste vazduh iz vodovodnih cevi kako ne bi došlo do kvarova na mreži i kako bi moglo da se nastavi redovno snabdevanje vodom.

Ukupno pet osoba je u dva navrata noćas i danas uhapšeno, a u kosovskim medijima cirkuliše nezvanični dokument kosovskih bezbednosnih snaga u kojem se naglašava rizik da Albanci koji se bore na strani ISIS-a mogu da preduzmu napad na vodovodnu infrastrukturu i veštačka jezera u Prištini i Skoplju. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.