Gračanica: Vidovdanske svečanosti i likovna kolonija „Vidovdan 2020“ počinju danas, bez publike

Likovna kolonija
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Otvaranje Vidovdanskih svečanosti i početak rada 22. gračaničke likovne kolonije „Vidovdan 2020“ biće održano večeras u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ uz prisustvo slikara i predstavnika medija, ali bez publike, saopštili su iz ovog Doma kulture.

Tim povodom biće otvorena izložba odabranih slika iz fundusa Galerije Doma kulture “Gračanica“, zbog otkazivanja izložbe Miloša Šobajića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“ za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti, navodi se u saopštenju.

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se dvadesetdrugi put u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika, a prošlogodišnji dobitnici nagrada su Miloš Šobajić i Lazar Šošević.

Ove godine, zbog pandemije, na likovnoj koloniji učestvovaće samo umetnici sa Kosova i Metohije i to Dragoslav Božović (Zubin Potok), Goran Mihajlović (Šilovo), Igor Čepkenović (Lipljan), Petar Petrović (Prizren), Miljana Dunđerin (Kosovska Mitrovica), Marija Mojović Filipović (Ranilug), Miloš Bogdanović (Novo Brdo), Filip Ristić (Štrpce), Miloš Mitrović (Gračanica), Anđela Radenković (Kosovska Mitrovica) i Vesna Sekulić (Leposavić).

Likovna kolonija „Vidovdan 2020“ trajaće do 11. juna.

Ovaj događaj organizuje se pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja, Opštine Gračanica i Skupštine grada Priština.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.