Gračanica: Težak život Muslijevića

Desetoro članova porodice Muslijović živi u katastrofalnim uslovima u Gračanici u takozvanoj "Romskoj mahali". Život bez vode za piće i za održavanje osnovne higijene ipak im najteže pada. Preživljavaju od minimalca i socijalne pomoći, a često nemaju ni za hranu.

Život u kući bez vode i kupatila teško je zamisliti u 21.veku, ali ne i u slučaju porodice Muslijović iz Gračanice koja živi daleko od svakog komfora. Neuslovna kuća, bez adekvatnih vrata i prozora je svakodnevica sa kojom se godinama bore. Oni nemaju ni krevete, spavaju na sunđerima koje sakupljaju na ulici.

"Nemamo šta da jedemo i pijemo, mala primanja od jedanaest hiljada ne izlazi za deset članova. Pomagali su mi rođaci iz Nemačke, šalju mi namirnice. Snalazimo se, radimo privatno, cepamo drva," rekao je glava porodice, Veselj Muslijović.

Kadu i mašinu zamenilo je korito u kome se ova porodica kupa, a majka Đevrija pere veš. Kažu da su često bez hrane, trpe dok se ne snađu ili dok im ljudi dobre volje ne izađu u susret i daju parče hleba.

"Perem na ruke, nemam mašinu. Nemamo hranu za decu, ovako ne može da se živi. Živimo sa jednom platom i primao socijalnu pomoć jer mi je dete bolesno. To nije dovoljno, ali se nekako snalazimo. Dosta mi teško pada sve ovo, ne mogu da radim, bolesna sam," istakla je majka, Đevrija.

Zbog neadekvatnog prostora u kome borave, često se razboljevaju. Posla nema ni za jednog člana porodice, pa su prinuđeni da se snalaze kako znaju.

"Kad se neko razboli, moramo ići pešaka u bolnicu jer nemamo kola. Sedimo kući ceo dan, sakupljamo limenke i gvožđe, jer posla nema," kaže Turkijan, jedan od sinova.

Kuća u kojoj žive nije njihova, skoro je prodata, a Muslijovići imaju rok od mesec dana da napuste ovaj neuslovni smeštaj. Njima je najpotrebnija nova kuća kako bi mogli da žive u pristojnim uslovima i kako bi deca, koja su uprkos teškom životu vedra i nasmejana, imala normalno detinjstvo. Rešavanje stambenog pitanja za ovu porodicu zavisi isključivo od nadležnih institucija koje su obećale pomoć.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.