Gračanica: Teški metali u zemljištu i podzemnim vodama

Na teritoriji opštine Gračanica došlo je do velikog ekološkog akcidenta pošto je voda, koja se izlila iz korita reke Gračanke, pokupila mulj i jalovinu iz rudnika "Kišnica", pa su teški metali dospeli u zemljište i podzemne vode, upuzorio je sinoć "3E Institut", koji se bavi ekologijom.

U Institutu tvrde da je na teritoriji opštine Gračanica došlo do velikog ekološkog akcidenta i da bi trebalo potpuno zabraniti korišćenje bunarskih voda, jer su direktno ugrožena domaćinstva, okućnice, bašte, njive i ostalo poljoprivredno zemljište.

Oni pozivaju opštinske vlasti da proglase stanje opšte opasnosti po zdravlje ljudi u poplavljenom području i pozovu u pomoć stručne ekipe koje će izvršiti adekvatnu sanaciju terena, merenje prisutnosti teških metala, arsenika, bakteriološke ugroženosti od fekalnih voda u vodi i zemljištu.

Takođe se dodaje da jalovina iz "Kišnice" sadrži vrlo visok procenat arsenika, dokazano kancerogene supstance koja je ozbiljna pretnja po zdravlje ljudi.

Iz Instituta pozivaju nadležne u opštini Gračanica da "ne prikrivaju razmere tog ekološkog akcidenta, nego da se mnogo odgovornije postave prema problemu koji je nastao".

Dodatnu zabrinutost, saopštava "3E Institut", izaziva i izlivanje fekalija iz kanalizacija u četiri sela u toj opštini – Gračanici, Lapljem Selu, Kišnici i Badovacu.

Nijedno od pomenutih naselja nema sistem za prečišćavanje fekalnih voda, pa je kompletan sastav tog otpada kroz reku Gračanku sada izliven van korita.

Velike količine kiše prouzrokovale su poplave u više srpskih sredina na centralnom Kosovu nakon što se iz korita izlila reka Gračanka, a najteža situacija je u Lapljem Selu gde je pod vodom dvadesetak kuća.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.