Promocija knjige „Rusi, Kosmet i vreme“ večeras u Gračanici

Promocija knjige
FOTO: Dom kulture Gračanica

Promocija knjige „Rusi, Kosmet i vreme“, autorke Radmile Todić Vulićević održaće se večeras sa početkom od 19.00 časova u Domu kulture u Gračanici.

Na promociji, osim autorke, obratiće se i istoričar Aleksandar Gudžić, direktor Arhiva Marko Marković, direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević. Moderator promocije je Sara Milanović.

Recenziju knjige pisao je Aleksej Arsenjev.

Knjiga je, ističe, zbornik u kom je autorka uspela da sakupi „živa sećanja savremenika i potomaka o pojedinom ruskom migrantu, ili o sudbini jedne ruske porodice u Rusiji ili na Kosmetu“.

Navodi da se na Kosovu nakon Oktobarske revolucije naselilo nekoliko stotina Rusa, koji su pomogli razvoj – gradili su pruge, mostove, zgrade, hidro i termo elekrane, osnivali dispanzere, veterinske stanice, bili su profesori koji su školovali generacije intelektualaca koji, kako se navodi, „nikada nisu zaboravljali svoje ruske učitelje“.

„Prošlo je već sto godina od prvih naseljavanja ruskih izbeglica u naše krajeve, a Radmili Todić Vulićević je pošlo za rukom da sakupi toliko svedočenja savremenika i potomaka većinom već potpuno asimilovanih. Kao autor sastavljač ovog zbornika ona je načinila pravi podvig. Uspelo joj je pronaći, zapisati i sistematizovati vrednu građu, koja na specifičan način iz jedne neočekivane vizure oslikava život pojedinca ili ruske porodice, njihovog egzodusa u nepoznato, težnju da se pronađe rodbina koja je ostala u Sovjetskoj Rusiji, njihovu ćežnju za rodnim krajem i ponovnim susretom sa njim, makar na kratko ‘turistički’, makar svesni da se tokom godina taj kraj u korenu promenio….. Dirljivo je da su, posle neostvarenih snova svojih očeva, njihova deca preduzimala ta daleka putovanja i tragala za rođacima“.

Promociju knjige organizaciju Dom kulture „Gračanica“ i Arhiv KiM.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.