Gračanica: Prodajna izložba radova učenika zarad kvalitetnijeg obrazovanja

Kralj Milutin Gračanica čestitke prodajna akcija

Izložba povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika na kojoj su učenici O.Š. Kralj Milutin u Gračanici prodavali svoje radove održana je i ove godine. Trudom i radom ovih mališana, uz nastavnicu likovne kulture Ljiljanu Đorić sakupljeno je više od 24.000 dinara, dok će, kao i u prethodnim akcijama, zarađeni novac koristiti zarad poboljšanja kvaliteta obrazovanja i da ulepša školske dane mališana. Sem novogodišnje, ova škola neguje i tradiciju prodaje uskršnjih jaja dugu petnaest godina.

Prva novogodišnja akcija prodaje novogodišnjih čestitki započeta je prošle godine, a od prodaje radova mališana od prvog do osmog razreda ove škole zarađeno je 12.000 dinara. Deca su od tog novca kupila jelku.

Sem čestitki, tada su na štandovima mališana njihovi vršnjaci i roditelji mogli da kupe korpe i činije napravljene od papira.

Kralj Milutin Gračanica čestitke prodajna akcija

Međutim, ove godine ponuda je bila daleko raznovrsnija, sem standardne, mogli su se videti i ramovi za slike različitih oblika, koverte za pisma, obeleživači za knjige, lančići, privesci, ukrasi za olovke i još dosta različitih predmeta koji su napravljeni rukama mališana ateljea i nastavnice likovne kulture ove škole.

Mališani su u svojim čestitkama različitih oblika i u različitim bojama, budućim vlasnicima poželeli srećne praznike.

Za razliku od prošle, ove godine je zarađeno rekordnih 24.000 dinara, dok nastavnica Ljiljana Đorić u izjavi za KoSSev kaže da još uvek nije odlučeno šta će ovim novcem kupiti.

Kralj Milutin Gračanica čestitke prodajna akcija

„Odluka nije na nastavničkom veću, već o njoj na njegov predlog odlučuje direktor škole. Pare će biti utrošene za nastavna sredstva za opremanje škole, a jedan od predloga je novi muzički stub koji će koristiti učenicima tokom muzičke nastave,“ navodi Đorić.

Đorić kaže da je srećna što je omogućila mališanima da izraze svoju kreativnost na ovakav način.

U znak zahvalnosti mališanima za njihov trud i rad škola organizuje sada već tradicionalnu žurku pre novogodišnjih i božićnih praznika.

Učenica drugog razreda ove škole Iva u izjavi za KoSSev kaže da je učestvovala u ovoj akciji tako što je napravila, ali ujedno i kupila čestitku.

„Ja sam kupila čestitku u plavoj boji koja se otvara, na njoj se nalazi kornjača i piše ‘Srećna Nova godina’,“ objašnjava Iva.

Čestitku sa istom porukom na plavom papiru i sa crtežom osmeha i sama je napravila, a ista je kupljena od strane njenih vršnjaka.

Margita je takođe je učestvovala u ovoj akciji i kupila je čak pet čestitki, jedan prsten, narukvicu i ukras za olovku.

Kaže da joj se najviše dopala čestitka, a sa porukom „Srećna Nova godina“ napravila je i svoju.

„Napisala sam ‘Srećna Nova godina i nacrtala sam jelku, a čestitka je bila u crnoj boji,“ objašnjava učenica drugog razreda.

Kralj Milutin Gračanica čestitke

Sa njom je u holu ove škole, prazničnoj prodaji radova mališana prisustvovala i njena majka Vesna Arsić. Kaže da joj je drago što škola organizuje ove akcije, koje ulepšavaju živote mališana.

„Drago mi je da škola organizuje i novogodišnju i uskršnju akciju u kojima uključuju decu i utiču na njih da budu dobri, kao i da doprinose svojoj budućnosti. Ovom prodajom zarađen je određeni novac, ali mislim da je od toga bitniji osmeh na njihovim licima,“ zaključila je.

Jedan od redovnih posetioca akcija ove gračaničke škole je i petogodišnji Luka. On međutim nije pravio čestitku, ali je zato kupio delo malo starijih mališana.

„Čestitka je bele boje, a na njoj se nalazi Sneško Belić,“ objasnio je.

U ovom mestu na centralnom Kosovu pred Vaskrs organizuje se sada već tradicionalna prodaja uskršnjih jaja koja boje njeni učenici. Od ovogodišnje akcije zarađeno je više od 20.000 dinara sa kojima je kupljen fotoaparat da se zabeleže i ne odu u zaborav svi lepi trenuci školskog doba.

Ubistvo, kriminal, nasilje, teška politička situacija, negativni događaji, urušeno tržište, nezaposlenost, siromaštvo, slabe institucije, odlazak mladih, pritisak, stres, i protekle godine dominirali su ovi problemi. U ovom negativnom nizu, postoje ljudi koji se radom, etičnošću, kreativnošću i pozitivnim delima bore sa svakodnevnim i dugogodišnjim problemima.

U želji da svojim čitaocima ponudi lepšu, a stvarnu sliku našeg grada, KoSSev je i za ove praznične dane pripremio praznični serijal priča o našim sugrađanima.

Oni su jedni od nas, stvaraju svoje svetove u kojima može da se radi pošteno, proizvede, ostvari rezultat i da se bude srećan – sa malim, a velikim uspesima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.