Hram Hrista Spasa u centru Prištine narušava lepotu grada

Kosovski ministar životne sredine i prostornog planiranja, Dardan Gaši se u jučerašnjem intervjuu za Bota Sot još jednom osvrnuo na aktuelizovano pitanje sudbine hrama Hrista Spasa u centru Prištine. Gaši je još jednom ponovio da je hram nezakonito izgrađen i kao takav treba da se tretira u skladu sa zakonom.

On je rekao i to da je "implicitno" da ovaj objekat, između ostalog, "narušava lepotu Prištine, te da može biti i srušen", ali da odluka o tome pripada pre svega opštini Priština. Gaši smatra da je vreme da se započne sa ovom debatom o tome šta će biti sa hramom, jer zakon o legalizaciji koji je usvojen 2013, zastareva posle dve godine, a odsustvo tog zakona, po Gašijevim rečima, otežava rešavanje pitanje hrama u budućnosti.

Ipak, kakva će biti sudbina objekta, kosovski ministar još uvek ne zna. Gaši je pre dve nedelje za list Zeri izjavio da je ovaj pravoslavni hram "izgrađen bez dozvole" na prostoru univerzitetskog kompleksa u Prištini, te da o njegovoj sudbini treba da odluči sud, ali i opština Priština.

Istovremeno, drugi kosovski list – Koha Ditore je naveo da je gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti izjavio da će ovaj hram biti tretiran kao i svi drugi objekti koji su izgrađeni bez potrebnih dozvola kosovskih vlasti. Ahmeti je čak ostavio i mogućnost rušenja hrama. Eparhija Raško prizrenska je ranije demantovala navode kosovskog ministra za prostorno planiranje, Dardana Gašija da je ovaj hram građen nelegalno, tvrdeći da Crkva poseduje svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju, dok je kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić pokrenuo inicijativu za obnovu hrama Hrista Spasa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.