Gračanica: Pirotehnička sredstva ipak u prodaji

Pirotehnika
FOTO: RTV Kim

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja zatražilo je od svih opština na Kosovu da uoči praznika zabrane korišćenje pirotehničkih sredstava. Iz Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica kažu da nisu primili službeni zahtev o zabrani, a u trgovinskim radnjama koje poseduju licencu za prodaju, petarde i vatrometi su dostupni kupcima.

Iz Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica za RTV Kim kazali su da zvanični službeni zahtev o zabrani korišćenja pirotehničkih sredstava iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, nije stigao na njihovu adresu i da su o odluci saznali iz medija.

U trgovinskim radnjama na teritoriji opštine Gračanica prodaju se pirotehnička sredstva, ali po unapred utvrđenim pravilima o zabrani upotrebe istih, uz posedovanje licence i zabranu kupovine maloletnim licima. U radnjama koje ne poseduju licencu, petardi i vatrometa nama.

Meštani Gračanice i okoline svesni su koliko su pirotehnička sredstva štetna, pogotovu kada ih upotrebljavaju deca.

“Ne kupujem deci petarde, jer je to opasno za njih, može doći do povreda” kazala je Mirjana Todorović iz Sušice.

„Treba da se ukine prodaja petardi, jer deca mogu da ostanu bez prstiju, a za kupovinu petardi krivi su roditelji“, rekao je Miloš Stević.

Iz Hitne pomoći kažu da za sada nisu imali slučajeve povređenih, ali da se nikad ne zna, s obzirom na to da tek predstoje praznici. Nadaju se da će građani ispoštovati zabranu.

„Pirotehnička sredstva mogu dovesti kako do lakših, tako do težih povreda. Mogu čak dovesti do invaliditeta dece ili odraslih. Uglavnom su to povrede lica, odnosno povrede ruku, šake ili prstiju, a u težim slučajevima usled jakih eksplozija može doći i do pucanja bubne opne. Od posledica pirotehničkih sredstava mogu nastati i opekotine težine čak četvrtog stepena koji je ujedno i najopasniji“, kazala je dr Marina Marković Madić, načelnik Službe hitne medicinske pomoći.

Doktorka apeluje na roditelje da ne dozvole deci da dođu u kontakt sa pirotehničkim sredstvima i da ih upozore na moguće posledice.

Zbog petardi i pirotehničkih sredstava svake godine u svetu od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa, koji su posebno osetljivi u doba praznika upravo zbog prevelike buke, a pogotovo od petardi koje im stvaraju ogroman stres.

Kazne za nedozvoljenu upotrebu pirotehničkih sredstava za odgovorna fizička lica iznose od 400 evra pa naviše, dok su kazne za pravna lica iznad 1000 evra.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.