Alchajmerova memorija u školi glume

Milivoje Mihajlović
Milivoje Mihajlović, rođen je 1958. godine u Prištini. O događajima na Kosovu izveštavao je za prištinsko „Jedinstvo“, Tanjug, Radio-televiziju Beograd, BBC, APTN, Agenciju Frans Press, CBS… Bio je glavni urednik Radio Prištine, osnivač Media centra, urednik informativnog programa YU-info televizije, direktor Radio Beograda.

Poštovani prijatelju, 

na kraju smo još jedne godine propuštenih prilika. Nismo odmakli od početka. Živimo u vreme nezavršenih poslova, na području gde vlada epidemija amnezije i kult krađe i obmane. I sve je podređeno tome. Kraj godine je period svođenja računa i vreme statistike. Bićemo bombardovani podacima o tome koliko su kilometara puteva napravili, iako znaju da znamo da su to najskuplji putevi na svetu i da će već naredne godine morati da ih popravljaju. Govoriće da je nezaposlenost drastično pala, a „zaboraviće“ da stotine ljudi svakodnevno beže sa ovih prostora.

Političari diktiraju, a mediji prenose – sve što valja je „na istorijskom maksimumu“, a sve što ne valja – na „istorijskom minimumu“. Neće prestati da nas ubeđuju da živimo bajku, samo da ih ne uznemiravamo dok kradu i rasprodaju. Balkanske države su zarobljene. Građani su robovi politike, okovani strahom od nemira, pretnji ratom i gubitka posla. Nigde politika nije sudbina, kao na ovim prostorima. Nigde se od naroda poverenje ne kupuje lažima i praznom pričom – kao na Balkanu.

Godinu završavamo nemirima u Crnoj Gori, gde su se sukobile država i crkva. Vlast namerava da „otme“ crkvenu imovinu, a crkva se protivi tome. Neće vlast privatizovati manastire i prodavati crkve. Ali, crkvena imanja još nisu prodata… „Žuta Greda“ je način da se dođe na vlast, ali i da se ode sa trona. Idealna prilika da se probude usnuli nacionalni duhovi…

Hrvatski izbori su ponovo doneli „buđenje“ ustaštva i nacionalni vokabular, nedostojan demokratskog društva. U Bosanskom „loncu“ i dalje razmena verbalne vatre na etničkoj osnovi. U Banja Luci, na sednici parlamenta, ministar tuče poslanika.

U Skupštini Srbije incidenti i optužbe – ko voli, a ko ne voli Crnu Goru. Odnosi Prištine i Tirane – nikad gori, iako se ljubav ne dovodi u pitanje. Kriza oko formiranja vlade Kosova pokazala je da smo bili u zabludi kada smo verovali da je na izborima pobedio Aljbin Kurti. Pravi pobednik svih dosadašnjih izbora na Kosovu, pa i ovogodišnjih, je Hašim Tači. On je vešto odglumio da sportski prihvata poraz svoje stranke, znajući moć „duboke države“ koju je stvorio.

Probuđena je „mašina“ koja je uz pomoć američkih posrednika u dijalogu, „saveznika“ u regionu i finansijskih interesa na samom Kosovu, sprečila stvaranje koalicije „Samoopredeljenja“ i Demokratskog saveza Kosova. Pokazalo se isplativim kada se jedan broj rođaka opozicionih lidera na vreme postavi na važna mesta na kojima se obrće veliki novac. To obezbeđuje harmoniju vlasti i podzemlja. Očuvan je bivši poredak. Za sada.

Jasno je zašto je samo na Balkanu svima važno ko će biti ministar policije. Narodu je to važno jer se nada da će Taj pohapsiti lopove. Vlastima je važno jer znaju da im treba ministar policije koji neće da ih pohapsi. Kriminalcima je, zbog prirode njihovog posla, najvažnije da imaju dobru saradnju sa vlastima – i obrnuto, pa se linija između vlasti i kriminala izgubila. Tako da dugo imamo ministre policije – koji glume ministra policije. Imamo vlasti koje glume – vlast. Na svoje mitinge dovode hiljade građana koji, pred kamerama, glume – oduševljene građane. Šefovi kriminalnih bandi glume – vođe navijača, političare… Mediji glume medije, objavljujući samo ono što im izdiktiraju netalentovani spin-doktori iz kabineta. Neki „koji sve znaju“ i mogu da govore o svemu glume – analitičare. Kupljene diplome su rekvizit armije odglumljenih intelektualaca.

Ovih dana gledajući snimke policijske potrage za otetom devojčicom, vidim policajce koji preskaču ogradu, pored otvorene kapije, jedan gleda kroz dvogled na kojem je sočivo poklopljeno… Znam da se pred kamerom obično glumi, ali…nekome je najvažnije šta će mediji objaviti. Ta lažna slika je postala stožer vladavine. Nije kriv onaj ko je ukrao, nego onaj koji je krađu prijavio. Najsavremenije tehnologije u poljoprivredi koriste se za uzgoj – marihuane. Istina se čuva kao najstroža tajna. Najveći greh je javno reći – ono što svi znaju. Došli smo do stadijuma apsolutnog nadrealizma u kojem niko nikome ništa ne veruje, a svi se ponašaju kao da je sve u redu.

Sve se pretvorilo u neverovatnu mašinu za pljačku i rasprodaju po sistemu, ojadi penzionere – plati fudbalere.

Živeli smo u komunizmu, socijalizmu, kapitalizmu, a sada živimo u – nadrealizmu. U predstavi u kojoj se i život glumi. Gde glumci glume političare, a političari glume – državnike.

Ako su Nemci – hladni i rezervisani, Englezi – narod koji uspostavlja pravila, Italijani – temperamentni, Rusi – snažni emotivci… Balkanci su – rođeni glumci. Živimo bajku – sanjamo istinu. Nama je mit zamena za istoriju, skromnost prodajemo kao poštenje, a refleks kao najbolji plan…

Često se ponosimo balkanskim živim duhom i „tananom inteligencijom“, pravičnošću, patrijarhalnošću i moralom. A povlačimo se pred lopovima, prihvatamo njihove laži i obmane, jer vidimo samo ono što želimo da vidimo, zaslepljeni predrasudama i nerazumevanjem. Impuls je odrednica kulture života na ovom podneblju. Razum je protivnik balkanskih pravila. Zastrašujuće je što se skandali i afere svakodnevno množe, ali i potiskuju jedna drugu u zaborav i stvaraju iluziju neminovnosti ovakvog haosa. Anatomija straha u životu sa alchajmerovom memorijom – to je suština vitalnosti nadrealizma na ovim prostorima. Nemamo vremena za nove dogovore u suživotu, jer još „ratujemo s Turcima“. Najdraža nam je borba sa izmišljenim neprijateljima. A izmišljamo samo one neprijatelje koje možemo da pobedimo. Svi učestvujemo u ovoj besmislenoj predstavi, samo ne znamo da li je zanimljivije kada se digne ili kad padne zavesa. A život prođe, a sa njim i prilike da se stvari popravljaju.

Neka nam je srećna Nova Godina. Ova je jedva prošla.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.