Gračanica: Nekoliko hiljada vernika dočekalo Blagodatni oganj

Blagodatni oganj sa Hristovog groba stigao je danas na Kosovo, u Gračanicu. Nekoliko hiljada vernika dočekalo i preuzelo plamen.

Blagodetni oganj koji se svake Velike subote pojavljuje na Hristovom grobu u Jerusalimu, danas je u Gračanicu doneo pomoćnik dirketora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Jovović, u pratnji predstavnika SPC-a.

Nakon što ga je osvešato vladika raškoprizrenski Teodosije, plamen su prenosili vernici koji su u porti manastira čekali sa svećama. 

"Hristos je pobedilac, pobedio je smrt i doneo radost za svakog čoveka i nama svake godine Vaskrs donese radost. Mi koji smo raspeti sa Hristom i vaskrsavamo sa Hristom, naročito na Kosovu i Metohiji gde ima stradanja i ima nevolja. Ali isto tako, pošto verujemo u vaskrslog Hrista i mi sa Hristom vaskrsavamo i sva naša stradanja i sve nevolje dobijaju smisao u vaskrsenju Hristovom i u radosti današnjeg praznika," rekao je vladika Teodosije u obraćanju medijima.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, rekao je da je Kosovo i Metohija druga srpska prestonica.

"Srbija ima dve prestonice. Jedna njena prestonica je Beograd, druga njena prestonica je srpsko Kosovo i Metohija, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Eparhija raško-prizrenska čije su svetinje zajedno sa narodom posejane po čitavom našem Kosovu i Metohiji. Današnji praznik koji slavimo ovde u Gračanici, praznik Hristovog vaskrsenja prilika je da nas podseti na sam praznik vaskrsenja i na njegovu simboliku i značenje, i da nas u teškom vremenu okupa svetlošću na način na koji je to ova sveta liturgija i ovaj sunčani dan učinio danas u Gračanici," rekao je Đurić koji je danas prisustvovao litirgiji i dočeku Blagodatnog ognja.

Za meštane Gračanice i pravoslavni narod sa centralnog Kosova donošenje jerusalimskog ognja predstavlja veliki dan. Vernici se nadaju da će im plamen koji su danas poneli u svoje domove doneti blagostanje, zdravlje i sreću.

Osim meštana centralnog Kosova, ovom velikom događaju prisustvovali su i vernici iz Kosovskog pomoravlja i Severa Kosova, a među njima su bili brojni političari i lokalni lideri.

Danas na Vaskršnji ponedeljak u manastiru Gračanica služena je praznična liturgija povodom drugog dana najradosnijeg hrišćanskog praznika. 

Tokom dana Blagodatni oganj će biti prenet u Pećku Patrijaršiju, gde će ga svečano dočekati sestrinstvo manastira sa sveštenstvom i vernim narodom Pećkog namesništva, potom će oganj dočekati i bratstvo manastira Visoki Dečani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.