Gračanica: Najjače Vaskršnje jaje 4. put za redom

Na drugi dan Vaskrsa ispred Doma kulture u Gračanici održano je tradicionalno takmičenje ‘‘Najjače Vaskršnje jaje’’. Manifestacija koja već četiri godine za redom daje mališanima priliku da se oprobaju u kucanju jajima i da nasmejani i srećni zajedno sa svojim roditeljima i vršnjacima provedu najveći i najznačajniji hrišćanski praznik, ove godine se zbog većeg broja prijavljene dece održavala kroz više krugova i kategorija. Pobednik, u kategoriji uzrasta do 15 godina, je Pavle Ćirković, učenik prvog razreda osnovne škole ‘‘Kralj Milutin’’, a u kategoriji uzrasta iznad 15 godina je Miodrag Đorđević. Učesnici se ipak slažu u jednom – najbitnije je učestvovati; a u organizacionom odboru takmičenja – da ovakve manifestacije posebno znače Srbima koji žive u centralnom delu Kosova i Metohije.

"Ove godine sam prošla u treći krug takmičenja, ako ne pobedim, neću da se ljutim, volim da učestvujem, dok mi pobeda i nije baš bitna. Najbitnije je učestvovati," rekla je, pre nego da se pobednici proglase, bivša šampionka Najjačeg Vaskršnjeg jajeta – Miljana Ilić.

"Ovo je četvrta godina za redom kako se prijavljujem na ovo takmičenje. Kao i svake godine, samostalno obojim jaje i sa njim se takmičim. Pre dve godine sam za takmičenje odabrala jaje koje je moja mama pre toga nosila u crkvu i tada sam pobedila," kazala je Miljana.

Mališani iz osnovnih škola sa teritorije opštine Gračanica takmičili su se i u kategoriji za najlepše nacrtano i najbolje ukrašeno jaje. Iz osnovne škole "Kralj Milutin", u kategoriji nižih razreda, nagradu je osvojio Vasilije Joksimović, a u kategoriji viših razreda – učenica osmog razreda Martina Đekić.

"Ja sam nacrtala Isusa Hrista,  potrudila se da što bolje ispadne. Drago mi je da sam učestvovala i moram reći da je ovo bilo izuzetno divno takmičenje," rekla nam je pobednica – Martina Đekić.

Deca su za nagrade dobila ikone.

Po ugledu na svetsko prvenstvo u tucanju jajima koje se održava u Mokrinu u Vojvodini, predsednik organizacionog odbora Ljubomir Maksimović, u Gračanici je, kako kaže, "probio je led" pre četiri godine.

"Ovakavi događaji mnogo znače svim Srbima na centralnom Kosmetu i nadam se da će u buduće ova manifestacija biti još masovnija, uz bogat kulturno umetnički program," rekao je Maksimović.

Manifestacija je bila obogaćena kulturno-umetničkim programom u kom su učestvovali ‘‘Dečiji ansambl Venac’’ iz Donje Brnjice, ‘‘KUD Slavuj’’ iz Novog Badovca, ‘‘Kud Simonida’’ iz Gračanice, mladi harmonikaš Sava Zdravković i učenica osnovne škole Miljana Slavić koja je otpevala svoju autorsku pesmu "Božure". Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.