Gračanica: Još jedna zima u kontejneru

Foto: Kim

Oko trideset stanovnika kontejnerskog naselja na “Padalištu” u Gračanici će dočekati novu zimu u limenim domovima. Iako su konkurisali za stanove koji se dodeljuju socijalno ugroženim licima, još uvek čekaju da se njihovo stambeno pitanje reši.

Kontejnersko naselje se nalazi nadomak centra Gračanice. Na samom prilazu su divlje deponije smeća, a ima i puno pasa lutalica. Iako svetiljke postoje, ulično osvetljenje ne radi.

Dele kupatilo i promene na gore

Ovaj medij se i ranije bavio problemima stanovnika ovog naselja. Tokom ponovnog susreta, rekli su nam da im se uslovi života nisu promenili na bolje, već na gore. Osim te promene, još uvek im je zajedničko i kupatilo.

Petočlana porodica Zorana Ilića živi od socijalne pomoći. Ponekad je dobiju i od humanitarne organizacije “Dostinik” iz Niša. Prostoriju od 12 kvadarata uredili su za spavaću sobu. Kako bi imali više prostora, Zoran je sam, od materijala koji je sakupljao poput stiropora, starih limenih poklopaca, dasaka, napravio još jednu u kojoj provode slobodno vreme, ručavaju, a deca se igraju. Okupljeni oko “smederevca” dočekuju zimu. Na proleće će biti bogatiji za još jednog člana porodice.

“Napravio sam improvizovanu šupu da bih mogao nešto tu da spremam. U kontejneru u kome živim, nemam nikakve uslove, nemam čak ni mesta za drva kojima treba da ložim šporet. Prošlog meseca su me pokrali, uzeli su mi torbicu u kojoj sam imao zlatni i srebrni nakit. Kada bi predsednik Vučić znao da ovo naselje postoji i da u kontejnerima živi šest deteta i trudna žena, on bi to rešio za 24 sata”, smatra Zoran.

On je kazao da im probleme stvaraju i razni insekti koje mora svakodnevno da zaprašuje, kako bi uveče mirno legli da spavaju.

“Ovi kontejneri su stari 20 godina. Jedan komšija se odselio jer su ga bube izujedale. Iz Opštine dođu jednom godišnje da isprskaju te bube. Verujemo da ćemo dobiti stan, konkurisali smo među prvima, ali čujemo da tek posle Nove godine to može biti moguće. Kad padne sneg i dođe zima, kako ćemo izdržati, ja ne znam. Prinova stiže aprila, daće Bog da se ne rodi ovde, u kontejnerskom naselju“, dodao je Zoran.

“Oni znaju bolje od nas”

Nikola Stošević (72) je raseljeno lice iz Prištine, a u kontejneru živi od 1999. godine. Njegov smeštaj je do nedavno prokišnjavao ali je, uz Zoranovu pomoć, krov popravljen.

„Voleo bih da nas naši predstavnici posete i objasne nam čiji smo mi građani, zašto smo ovde i zašto živimo u ovakvim uslovima, mislim da oni znaju bolje od nas. Teško je, ne bih da budem pesimista, mi moramo ovde biti jedni za druge uvek, bez obzira na naciju, boju i versku pripadnost“, kazao je on.

Među odraslima, u naselju živi i šestoro dece. Osamnaestogodišnji Nikola Stević živi sa ocem i dva brata u dvanaest kvadratnih metara dugih deset godina.

“Ovde je teško da se preživi, ima mnogo buba, ne možemo da spavamo. Konkurisali smo za stanove – ništa, i dalje čekamo. Nedostaje mi da imam svoju sobu, nas četvoro živimo u dvanaest kvadrata“ rekao je on kratko.

Pandemija kovida-19 omela zbrinjavanje porodica

„Pandemija koronavirusa je sprečila da se reši stambeno pitanje stanovnika kontejnerskog naselja“, rekao je direktor Odeljenja zdravstva i socijalne zaštite u Opštini Gračanica Aleksandar Popović.

“Pre početka pandemije potpisali smo memorandum sa UNHCR-om oko izgradnje stambenih jednica za porodice iz kontejnerskog naselja, ali je pandemija poremetila zbrinjavanje tih porodica. Mi smo već pomagali porodice na različite načine i zbrinjavali, što ćemo i dalje nastaviti”, naveo je on.

“Da se pandemija nije desila, realizacija projekta bi počela i bila završena”, naglasio je Popović.

Prema podacima koje je nedavno na “Sajmu nade i rukotvorina” u Gračanici izneo izvršni direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) Dejan Radivojević, čija organizacija zajedno sa UNHCR-om radi na zbrinjavanju izbeglica i interno raseljenih lica, na Kosovu još 139 raseljenih živi u kolektivnim centrima. Većina ih je na severu Kosova.

Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.