Gračanica: Izložba uskršnjih radova u OŠ „Kralj Milutin“

Izložba uskršnjih radova
FOTO: RTV Kim

Izložba uskršnjih radova se već tradicionalno, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa, organizuje u osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici. Kreativni radovi učenika su izloženi u holu ove škole.

U holu OŠ „Kralj Milutin“ izloženi su kreativni radovi učenika. Predstavljeni su različiti motivi i tehnike farbanja jaja. Pravljene su i korpice, čestitke i drugi predmeti od papira. Učenici su uložili dosta truda i ljubavi, a nisu krili ni radost kada neko od drugara iz škole ili roditelja izabere baš njihovo jaje ili čestitku.

KoSSev: U međuvremenu organizovani su Vaskršnji vašari u Lipljanu i Kosovskoj Mitrovici na kojima su bili izloženi uskršnji radovi, prehrambeni i ručno rađeni proizvodi. Učenici OŠ “Braća Aleksić” iz Lipljana po prvi put ove godine organizovali su Vaskršnji vašar u porti Crkve Flore i Lavre, a treba napomenuti da je vašar imao humanitarni karakter. Prodajom ručnih radova učenici škole „Braća Aleksić” prikupljali su sredstva za ekskurziju i druge potrepštine škole koja će im biti neophodna u daljem učenju.

„Učestvujem u ovoj akciji. Farbala sam jaje i učestvujem u prodaji. Ova akcija nas svake godine podstiče da se družimo i budemo kreativni“, kazala je Teodora Jovanović.

„Svako je odradio svoje jaje, bilo je i onih koji su radili u grupama. Tu su bili i naši učitelji koji su nam pomagali. Ovo će biti lep doprinos našoj školi. Juče je dosta dece kupovalo uskršnja jaja i ramove za slike. Jaja uglavnom koštaju pedeset dinara“, objasnio je Ilija Filipović.

Izložba uskršnjih radova
FOTO: TRV Kim

„Moje ofarbano jaje je roze boje. Svake godine učestvujem i radujem se prazniku“, navela je Irena Ivić.

„Ja sam svoje uskršnje jaje ofarbala u crvenu boju i uvek se radujem ovoj izložbi“ , rekla je Ema Kardolami.

Vaskršnju izložbu je još pre nekoliko godina pokrenula nastavnica likovne kulture Ljiljana Đorić. Svaka izložba ima i humanitarni karakter.

„Tradicionalno je to već postalo, oko 15 godina je organizujemo pred Uskrs. Rad na izradi uskršnjih jaja je zaista iz srca i prodaja nam ide dobro. Od tog novca uglavnom kupimo nešto za potrebe škole. Već smo pridodali i radove od papira, pravimo sve i svašta od papira. Uglavnom su sve stvari lepe i korisne”, navela je ona za RTV Kim.

U ukrašavanju uskršnjih jaja učestvuju deca od prvog do osmog razreda, dok radove od papira izrađuju učenici viših razreda.

„Deca se trude da njihovo jaje bude najlepše. Ono što je lepo jeste, da kada dođu u školu gledaju da li se njihovo jaje prodalo ili nije, pa su jednostavno srećni kada vide da jeste“, dodala je nastavnica Ljiljana.

Pored dece, izložbi se raduju i njihovi učitelji.

„To je veliki praznik i moramo se posvetiti, ovo je nešto u kreativnosti đaka, da samostalno ili u grupi ofarbaju najlepša jaja, jer znate, veliki je praznik. Đaci se mnogo raduju ovom prazniku i zato se na času likovne kulture posvećuje velika pažnja. Ovo je fantastična akcija i želim da ovako proslavimo veliki praznik jer se ja divim mojim đacima, ovde ima talentovanih, čak i oni koji neće da uče su ipak kreativni. U ovoj dobro smišljenoj akciji učenici se trude da osmisle kako to jaje treba da izgleda, jer je to simbol velike radosti, crvene radosti“, naglasio je učitelj Ljubomir Maksimović.

Inače, ovo je bio poslednji radni dan u školi pred Vaskrs. Već od sutra, učenici i njihovi predavači biće na prolećnom raspustu koji će trajati do 6. maja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.