Danas je Veliki Petak

Danas je Veliki Petak. Za pravoslavne vernike, ovo je najtužniji dan, jer se njime obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na Časni Krst i njegova smrt za spasenje sveta. Hrišćanski svet se priseća šta je Hristos prorekao na Tajnoj večeri, apostola Petra i izdajnika Jude i događaja koji su neposredno prethodili raspeću. Počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: „Raspni ga!“. Zatim, nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima rečima: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade“.

Na ovaj dan se ne služi liturgija već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Takođe se i ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Na Veliki Petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Običaj je da se farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Veliki Petak je poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koje Pravoslavna crkva ove godine obeležava u nedelju, 28. aprila po novom kalendaru.

Na Veliki petak u 8 časova se služe Carski časovi, a u 14 časova Večernja liturgija sa iznošenjem plaštanice. Takođe, na Veliki petak, Jutarnja – Statija (opelo Hristovo) počinje u 18 časova.

Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, na Veliku subotu, liturgija će se održati u 8 časova, a dok će se Vaskršnje liturgije služiti u ponoć i u 8 časova ujutru.

Na Veliki petak, u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice Večernja liturgija sa iznošenjem plaštanice počeće u 15 časova, a Vaskršnja liturgija služiće se u nedelju u 8 časova.

Na Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak liturgije u oba hrama će se održati u 8 časova, prenosi Radio Mitrovica Sever.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.