Brnabić: U drugom ciklusu „Moja prva plata“ izdvojene 2,2 milijarde dinara

Foto: KoSSev

Premijerka Ana Brnabić rekla je da su u drugom ciklusu programa „Moja prva plata“ izdvojene 2,2 milijarde dinara, preneo je RTS.

Brnabić je rekla da se nada da će u tom ciklusu uspeti da bude obezbeđeno radno iskustvo za 10.000 mladih.

Ona je rekla da se, u drugom ciklusu, koji je počeo pre sedam dana pozivom kompanijama, očekuju „još bolji“ rezultati nego u prvom.

Brnabić je tokom jučerašnje posete porodičnoj tekstilnoj kompaniji „Boa“ Bogutovo u Arilju, pozvala mlade da se od početka oktobra prijave za taj program.

Prema njenim rečima, Vlada je za drugi ciklus izdvojila nešto veća sredstva, „2,2 milijarde dinara ukupno“.

„Povećaćemo one naknade koje dajemo iz budžeta, za mlade sa srednjim obrazovanjem sada će biti 22.000 dinara mesečno finansijska nadoknada, za one sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara“, rekla je.

Ocenila je da „postoji prostor“ da kompanije u kojima mladi stiču svoje prvo radno iskustvo da, kako je ocenila, „nadopune ovo (nadoknade iz budžeta) finansijski i da povećaju mesečnu nadokandu“.

Dodala je da je za mlade najvažnije da steknu iskustvo i da veliki broj njih ostane na poslu, te da steknu svoje prvo radno mesto.

„Nadamo se da ćemo u drugom ciklusu uspeti da obezbedimo radno iskustvo za 10.000 mladih“, rekla je Brnabić.

Program „Moja prva plata“ namenjen mladima radi sticanja radnog iskustva, koji je u prošlom ciklusu obuhvatio njih 8.400, pokazao je dobre rezultate jer je većina i zasnovala radni odnos.

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je juče da se od početka drugog ciklusa programa „Moja prva plata“ prijavilo više od 310 poslodavaca iz Srbije koji traže oko 1.000 mladih radnika za proces osposobljavanja.

Raspisan javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plataˮ

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.