Gornje Močare: Više dece nego odraslih, selo bez puta

Iako malo, Gornje Močare, u opštini Kamenica, poznato je kao  selo sa mnogo dece. Ima sedam domaćinstava a svaka kuća između četvoro i petoro dece. U kući kod Svetlane Krstić je petoro, a kod Dragane i Dragana Tasića četvoro mališana. Gornje Močare jedno je od retkih sela u Kosovskom Pomoravlju koje ni danas nema asfaltni put do Kamenice, a deca do škole u susedno Bosce gaze blato. Pre dve godine, urađen je projekat za put, ali, kako svedoče, još ništa. RTV Puls je obilazila ovo selo u nekoliko navrata, a stanovnici mole za put.

Tasići žive od poljoprivrede na sopstvenom imanju. Koriste i dečji dodatak od oko 11.100 dinara, odnosno, 2.700 po detetu mesečno; od socijalne pomoći još 22.000 dinara, koju ova osmočlana  porodica dobija na mesečnom nivou.

"Naravno da nije dovoljno za sve naše potrebe, ali ovde nam je lepo i ne planiramo da se iseljavamo," kaže Dragan, otac trogodišnje Milice, petogodišnje Tamare, sedmogodišnje Anđele i dve godine starije Bojane.

Devojčice idu u školu u susedno Bosce, udaljeno oko 5 kilometara od kuće. U Gornjem Močaru kažu, "da nema naše dece, mogli bi školu u Boscu da zatvore".

Draganova supruga kao razloge ostanka navodi kvalitetan život u prirodi i uslove za odrastanje dece u zdravom okruženju. 

"Zdrava hrana, domaće meso, domaća jaja, domaći sir i mleko. Čist vazduh," zadovoljna je Dragana Tasić.

Sa njima su u porodičnoj zajednici i sedemdesetogodišnja majka Slavojka i sestra Ljubica. Svako nađe posao za sebe da doprinese porodičnom budžetu.

"Svaki posao radimo zajedno. Ne delimo poslove na muške i ženske, kad je potrebno pritrčimo jedno drugom u pomoć," kaže Dragana.

Devojčice nimalo ne zaostaju za svojim vršnjakinjama u Jagodini, gde povremeno odlaze kod babe i dede, ili za drugaricama koje upoznaju u Sijarinskoj banji, koja je svake godine njihovo more.

"Igram igrice, slušam muziku, crtam," kaže mala Anđela dok se, kao i sva deca, igra za računarom u kući .

Dok su Srbi među poslednjim mestima u Evropi po stopi nataliteta, Kosovsko Pomoravlje vadi prosek. Familije sa više od troje dece ovde nisu takva retkost kao u Vojvodini, Beogradu ili Šumadiji, na primer.

Kada ih je početkom marta obišla ekipa RTV Pulsa, meštani su ipak rekli da su ih zaboravili i u Prištini i u Beogradu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.