Izložba „U slavu Vidovdana“ autora Marka Markovića – sutra u podne u Lapljem Selu

Izložba „U slavu Vidovdana“, autora Marka Markovića, biće otvorena sutra u podne, 12 časova, u holu srednjoškolskog centra u Lapljem Selu, saopštili su danas iz Doma kulture „Gračanica“.

Izložbu čine, ističu, javnosti gotovo nepoznate fotografije sa obeležavanja 550. godišnjice Kosovskog boja na Gazimestanu 1939. godine, kao i novinski članci beogradskih novina Politike, Pravde i Vremena u periodu od 1912. godine do 1939. godine, koji donose izveštaje o proslavama Vidovdana širom zemlje.

„Posebno su zanimljivi izveštaji iz različitih gradova bivše Jugoslavije, tadašnje kraljevine, gde se mogu pročitati detalji sa proslava Vidovdana u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Rijeci, Skoplju, Bitolju, Cetinju…“, navode.

Posetioci će biti u prilici da pored fotografija i novinskih članaka, najavljuje se, po prvi put vide i jedinstvene i originalne eksponate sa motivima Vidovdana kao što su vidovdanske medalje, dokumenti, pozivnice za proslavu Vidovdana iz 1889. godine, kolekcionara Aleksandra M.V. Čolića.

„U uvećanoj, ali slobodnoj državi Vidovdan se proslavljao svečano u cijeloj zemlji. Iza proslave je stajala državna vlast, organizovani su defilei vojske, služeni pomeni kosovskim junacima i svima borcima palim za slobodu u pravoslavnim, rimokatoličkim i evangelističkim crkvama i sinagogama, kao i dove u džamijama“, ističe u recenziji kataloga izložbe dr Milan Gulić, viši naučni saradnik, Instituta za savremenu istoriju.

„Istorijske činjenice do kojih dolazimo zahvaljujući eksponatima ove izložbe i njenom katalogu do sada su bile poznate samo malobrojnim istraživačima života pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji u prvoj polovini HH veka. Od danas će i svekoliko Srpstvo imati priliku da se upozna sa istorijskim događajima proslave Vidovdana pre Drugog svetskog rata“, zapisao je u recenziji kataloga izložbe protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić.

Predgovor katalogu izložbe napisala je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Milena Parlić, koja je istakla da „izložba upućuje na najveću proslavu Vidovdana u eri Kraljevine Jugoslavije, koja istovremeno prikazuje i vrhunac moći tadašnje jugoslovenske države, koja je zajedno sa srpskom Crkvom i narodima iz čitave Jugoslavije ujedinjena na Kosovu na Gazimestanu“.

Na promociji će govoriti: autor izložbe „U slavu Vidovdana“ Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije, dr Srđan Mladenović istoričar, dr Jovan Aleksić, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta i direktorica Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za KiM, a organizovali su je Arhiv Kosova i Metohije, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti PrištinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.