Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića: Istrage, dokazi, obećanja… ubica nepoznat

Oliver Ivanović

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Koliko je istraga temeljna i koliko javnost o njoj zna pokazuje činjenica da je jedini podatak koji nije osporen, to da je Oliver Ivanović ubijen hicima iz vatrenog oružja. Ne zna se ko ga je ubio, ne zna se ni način na koji je ubijen, nepoznato je ko je naručilac ako ga ima, a o motivima ubistva nadležni uopšte ne govore. Ovakvom zaključku doprinose gotovo svakodnevne izjave zvaničnika iz Beogarada i Prištine koji kao da se utrkuju u tome ko će o slučaju više da priča, a manje da kaže.

Nakon godinu dana i Priština i Beograd vode istrage, a javnosti nisu poznate gotovo nikakve informacije u vezi sa ubistvom, tačnije poznato je vrlo malo a nagađanja je mnogo.

Pouzdano se zna…

Nešto posle osam sati 16. januara 2018. ispred sedišta stranke ubijen je lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović.

U stranačke prostorije krenuo je iz svog stana, peške. Ubica je ispalio najmanje šest metaka u leđa Olivera Ivanovića. Komšinica, koja je prolazila tom ulicom, videla je Ivanovića da leži na ulici. U kancelariji je u tom trenutku bila samo sekretarica i jedna od najbližih saradnika Olivera Ivanovića Silvana Arsović koja je čula viku žene sa ulice, izašla iz prostorija i videla Ivanovića kako leži. Niko nije, ili do sada to nije poznato, video trenutak kada je Ivanović ubijen. Do danas je nepoznato da li mu je ubica prišao sa leđa ili je bio u automobilu u pokretu. Očekivalo se da snimci kamera za video nadzor otkriju ako ne ubicu onda bar način na koji je Ivanović ubijen. Kamere na prostorijama stranke, međutim, navodno, nisu radile.

Božović za Insajder: Oliver bi primetio da kamere danima ne rade

Zamenica predsednika Građanske inicijative SDP Ksenija Božović ponavlja za Insajder da su joj u tužilaštvu rekli da kamere za nadzor u sedištu stranke nisu snimale od 4. januara do nekoliko minuta nakon ubistva kada su proradile.

“Kada su Olivera odvezli u bolnicu njegova sekretarica, Silvana i ja smo zaključale kancelariju i otišle do bolnice. Posle sat vremena iz policije su počeli da insistiraju da dođemo da im predamo risiver na kome su snimci sa kamera. Kada smo stigle, tamo je već bila uviđajna ekipa, doveli su tehničara. Sa nama su bila i dva advokata Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić. Ja sam tražila da pogledamo zajedno šta je snimljeno ali nisu mi dozvolili, odmah su iskopcali risiver i objasnili mi da nemam pravo da pogledam,” kaže Ksenija Božović.

Ona navodi i da joj nisu logični navodi da kamere nisu radile, jer je sam Oliver Ivanović svakog dana gledao snimke i primetio bi da kamere ne rade.

“On bi došao ujutro i odmah na svom kompjuteru uključio da pogleda video zapise. S obzirom na celokupnu atmosferu i sve što mu se događalo nije logično da ne bi primetio da kamere ne rade,” kaže Božović.

Do danas risiver nije vraćen iako je, kako kaže, nekoliko puta tražila.

Snimci postoje, bez jasne informacije šta se sve vidi

U okolini mesta ubistva Olivera Ivanovića ima još najmanje 16 kamera na okolnim radnjama, poslovnim prostorijama i javnim mestima. U to su se uverili i novinari Insajdera. Zbog te činjenice nije jasno kako je moguće da su do danas i najosnovniji podaci o tome na koji način je Ivanović ubijen nepoznati, barem javnosti.

Zvanični Beograd tvrdi da snimke nije dobio. Zanimljivo je da su se fotografije sa snimaka pojavile na dan godišnjeg pomena Oliveru Ivanoviću 12. januara ove godine u jednom tabloidu, koji često objavljuje saznanja iz istraga.

Srpski Telegraf objavio je fotografije urađene sa snimaka sa lica mesta u vreme kada Oliver Ivanović još mrtav leži pored ograde kuće u kojoj je sedište stranke. Na slikama se vidi komšinica koja je Ivanovića našla i sekretarica koja izlazi iz kancelarije na ulicu. Na drugoj se vidi policija pored tela Ivanovića.

Predsednik Srbije u intervjuu televiziji Pink 14. januara rekao je da Srbiji video snimci nisu dostavljeni, baš kao ni čaure koje su tražene od Prištine. Ipak potvrdio je da fotografije ima srpska služba.

“To je nešto što mi imamo i što mi radimo,” rekao je Vučič.

Kosovski tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha) potvrdio je za N1 da su fotografije autentične, ali da ne zna kako su se našle u novinama.

„Što se tiče kamera iz njihove kancelarije, one nisu radile, proradile su minut ili dva posle ubistva. Fotografije nisu potekle iz kosovskog tužilaštva,“ rekao je specijalni tužilac Hodža koji vodi istragu ubistva Ivanovića.

Čaure i “klonovi”

O čaurama kao i o snimcima sa kamera govori se praktično od prvog dana ubistva Olivera Ivanovića. Dva policajca iz Mitrovice, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, hapšeni su 11. februara u vezi sa istragom ubistva. Sporno je bilo što je jedan policajac pomerao čaure sa lica mesta, a drugi je sve vreme, prema tvrdnjama tužilaštva, sa lica mesta sa nepoznatom osobom razgovarao telefonom.

„Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja ‘zastava M70A’, a na licu mesta prikupljeno je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su sa lica mesta uzeli tu čauru,“ rekao je tužilac iz Mitrovice Šućri Sulja za Insajder 13. februara 2018. godine.

Tužilac je naveo da se na snimcima vidi kako policajac uzima čauru i stavlja je u džep.

Sud policajcima nije odredio pritvor. Sudija Nikola Kabašić naveo je da su policajci mislili da je Ivanović doživeo srčani udar i da su čaure u njegovoj blizini u stvari od šenlučenja.

„Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela,“ rekao je Kabašić, dodajući da to potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera iz Ivanovićeve kancelarije.

Srbija je nakon mesec dana, prema navodima ministra policije Nebojše Stefanovića dobila prve forenzičke, balističke i obdukcione izveštaje. Od tada do danas Priština i Beograd jedni druge optužuju za opstrukciju i nedostavljanje dokaza. U novembru 2018. Ministarka pravde je rekla da je Srbija sve dostavila što je tražilo tužilaštvo u Prištini a da iz Prištine nije dostavljeno gotovo ništa, pa ni čaure.

Specijalni tužilac u Prištini koji je u martu preuzeo istragu, Sulj Hodža, tvrdio je suprotno.

“Beograd je zatražio i dobio čaure s lica mesta, ali tužilaštvo još nije dobilo nalaz njihovog veštačenja. Nisu stigli ni odgovori vezani za mobilnu identifikaciju, SMS, primljene i pozivane brojeve telefona, koje je koristio Ivanović”, navedeno je u decembru u saopštenju kosovskog tužioca.

Ministar Stefanović je na pitanje Insajdera o čaurama rekao da su dostavljeni plastični klonovi koji nisu dovoljni za zaključak.

“Mi nismo dobili originalne čaure, već plastične klonove. Da li su to verodostojni klonovi, da li je to dovoljno, pouzdano, ko to zna? Mi smo insistirali da dobijemo ono što je bilo na licu mesta, da bismo otklonili sumnju u to iz kojeg je oružja pucano,“ rekao je ministar Stefanović, dodajući da stručnjaci smatraju da su klonovi nedovoljni da bi se utvrdilo iz kog oružja je pucano.

A koje su sumnje Srbije, otkriva Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da su čaure potrebne da bi se utvrdilo iz koje puške je pucano.

“Mi nismo mogli da izvedemo uviđaj, tražili smo čaure, da li je ubijen iz hekler i koha ili hrvatske puške kako smo mi mislili,” rekao je Vučić 14. januara na televiziji Pink.

Zapaljen automobil posle ubistva: Trag ili zametanje tragova

Na dan ubistva saopšteno je da je nedaleko od mesta zločina pronađen zapaljen automobil. Odmah se posumnjalo da je reč o automobilu koji je povezan sa ubistvom Olivera Ivanovića. Već dva dana kasnije znalo se da je vlasnik automobila bio Srbin iz Austrije koji je davno preminuo, te da je vozilo na autopijaci prodala njegova supruga.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić tada je rekao da srpske institucije imaju određena saznanja koja ukazuju na moguće izvršioce ubistva Olivera Ivanovića.

O ovom vozilu je međutim, brzo prestalo da se govori, a mediji su spekulisali da je reč o podmetnutom tragu.

Hapšenja u Mitrovici

Do jedinog pomaka u istrazi, za punih godinu dana, došlo je krajem novembra i to nakon zaoštravanja političke situacije između Beograda i Prištine. Beograd je sprečio prijem Kosova u INTERPOL, a Priština kao odgovor uvela takse od sto odsto na srpske proizvode. U tom političkom trenutku 23. novembra rano ujutro specijalne snage kosovske policije u Severnoj Mitrovici uhapsile su četiri osobe, dok je jedna izbegla hapšenje. Ponovo je uhapšen policajac Dragiša Marković, a u pritvor je odveden i njegov kolega Nedeljko Spasojević. U vezi sa ubistvom Ivanovića uhapšen je i mitrovčanin Marko Rošić. Policija je privela i Aleksandra Ćurčića.

Hapšenje je izbegao Milan Radoičić potpredsednik Srpske liste. Samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije koju su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radojičić da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao ne navodeći gde. Potom su predsednik Srbije i direktor kancelarije za KiM javno tvrdili da je Radojičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

“Oni su sada hteli da ga ubiju. Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici, kome je nuđeno da optuži Radoičića da bi mogli da upakuju priču i optuže Beograd. Pošto on to nije mogao da im kaže i učini, oni su došli do ovoga”, rekao je Vučić krajem novembra za RTS.

Krajem decembra kosovski tužilac Sulj Hodža za Insajder je rekao da zbog istrage još ne može da objavi dokaze o umešanosti Radoičića u ubistvo nekadašnjeg lidera Građanske inicijative SDP, kao i da još utvrđuju ulogu njegovu ulogu u tom zločinu.

Dok su kosovski mediji objavljivali nezvanična saznanja o sumnjama tužilaštva kada je reč o ulozi uhapšenih u istrazi za ubistvo Ivanovića, o ulozi Milana Radojičića nema ni nezvaničnih informacija.

Upad u stan, sumnje za ratni zločin, paljenje automobila, politička hajka… 

Oliver Ivanović je sve što mu se događalo poslednjih šest godina života povezivao sa političkim delovanjem.

Tokom kampanje za izbore 2013. godine i danas nepoznati muškarac upao mu je u stan i napao njegovu suprugu. Na izborima te godine Ivanović je ušao u drugi krug za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, ali nije pobedio. Najviše glasova dobio je Krstimir Pantić iz Građanske inicijative “Srpska” koga je podržao zvanični Beograd, ali on nije postao gradonačelnik.

16. januara 2014. godine na pragu svoje kuće ubijen je Dimitrije Janićijević opozicioni odbornik i saradnik Olivera Ivanovića. Nekoliko dana kasnije, 24. januara, Oliver Ivanović je uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin i nije mogao da učestvuje u ponovljenim izborima u Mitrovici.

Oliver Ivanović je od januara 2014. do februara 2017. bio u pritvoru. Sud u Prištini prvo ga je osudio na devet godina zatvora, a onda ukinuo presudu za ratni zločin. Ivanović je u aprilu pušten na slobodu, da se u ponovljenom postupku brani sa slobode. Tada se i vraća u politički život.

Rano ujutro 28. jula 2017. zapaljen mu je automobil u Kosovskoj Mitrovici.

„Nemam nikakav lični sukob ni sa kim. Nemam nikakav nelegalni biznis, nemam ništa što bi me dovelo u sukob sa ljudima, jedino što može da se desi jeste to da imam političke neistomišljenike, ali to ne sme da bude razlog za ovako nešto,“ rekao je Ivanović 28. jula za KoSSev.

Samo dva dana pre toga zapaljen je automobil i njegovom najbližem saradniku Dragiši Miloviću u Zvečanu.  Kako je Milović rekao, zabrinjava da pored svih kamera za nadzor bezbednosti za koja je Kancelarija za KiM izdvojila „ogromna“ sredstva, one nemaju zapis kada je njegov auto zapaljen. Do danas počinioci nisu nađeni.

Politički pritisci na Olivera Ivanovića pojačali su se nakon što je njegova Građanska inicijativa podnela zvanične liste za lokalne izbore koji su na Kosovu održani 22. oktobra 2018. Tokom kampanje nekoliko kandidata na listama Građanske inicijative “Sloboda demokratija pravda” povuklo je svoje kandidature i to tako što su svi potpisivali istovetni tekst. Ivanović je tada za Insajder rekao da je jasno da su samo potpisali ono što im je neko drugi napisao. O piscu teksta Ivanović je rekao da je „to neko ko je u vreme dok je on bio u pritvoru prešao u Srpsku listu”.

Ivanović je podneo krivične prijave zbog pretnji kandidatima i pozvao sve, od Beograda preko Prištine do EULEX-a i KFOR-a, da reaguju. Ni srpsko ni kosovsko tužilaštvo nikada nisu saopštili šta su uradili povodom ovih krivičnih prijava.

Tokom kampanje za lokalne izbore zakazane za oktobar 2017. godine Oliver Ivanović proglašavan je izdajnikom, saradnikom Prištine koji podriva jedinstvo srpskog naroda. Srpska lista koju je podržao zvanični Beograd objavila je i spotove u kojima Ivanovića optužuje da ima podršku Prištine, da ga više interesuje njegov zapaljeni automobil nego ubistvo jednog čoveka u Mitrovici, da je nepošten.

Spotovi su emitovani na TV Mostu iz Zvečana i televiziji sa nacionalnom pokrivenošću TV Pink. O tome da razbija jedinstvo srpskog naroda govorili su o Oliveru i čelnici Srpske liste kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Strahovao je i za svoju bezbednost

U intervjuima koje je davao uoči i nakon lokalnih izbora na Kosovu, Oliver Ivanović govorio je o pritiscima i atmosferi, pre svega na Severu Kosova. Tada je otvoreno rekao da se plaši i za svoju bezbednost.

„Plašim se da u ovoj nestabilnoj situaciji može stradati neko nevin, a moram priznati da se i sam plašim za svoju bezbednost,“ rekao je Ivanović agenciji Srna u petak 12. januara 2018. godine, četiri dana pre ubistva.

Ivanović je tada ocenio da će to što planira da formira političku partiju, verovatno, smetati pojedincima, i da je na to upozoravao domaće i međunarodne zvaničnike.

„Nadam se da će odgovorni shvatiti naša upozorenja,“ rekao je tada Ivanović.

U poslednjem intervjuu za nedeljnik „Vreme“ pre izbora, u septembru 2017, naveo je da se situacija na Kosovu od njegovog hapšenja 2014. pogoršala i da postoji neverovatan osećaj ugroženosti i straha kod naroda.

„Ljudi se ne boje Albanaca nego Srba, lokalnih kabadahija i kriminalaca koji se voze u džipovima bez tablica. Droga se prodaje na svakom ćošku, svaki roditelj strepi zbog toga,” govorio je Ivanović.

Obećanja i tvrdnje Prištine i Beograda bez rezultata

Neposredno nakon atentata na Olivera Ivanovića i Beograd i Priština su ponavljali da će učiniti sve da se slučaj reši.

16. januar Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Ako nisu u stanju, molimo ih da pozovu naše organe i prihvate našu pomoć. Jer mi kažemo, mi ćemo da otkrijemo (ubice).“

16. januar Ramuš Haradinaj premijer Kosova: „Naše institucije će učiniti sve što je u njihovoj moći da se rasvetli ovo ubistvo i nikada neće prihvatiti logiku obračuna krivičnim delima u političke svrhe od strane bilo koga.”

17. januar Nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije, predsednik Kosova Hašim Tači je napisao na Fejsbuku: „Dvojica predsednika su istakla neophodnost da se da dovoljno vremena kako bi nadležni organi na stručan i nezavisan način završili svoj posao. Predsednici su istakli da je otkrivanje izvršilaca ubistva najvažnije.“

15. februar Hašim Tači, predsednik Kosova: “Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića se nastavlja. Za sada nema indicija koje bi aludirale na etnički motivisan slučaj, ali prve informacije ukazuju na kriminalne, mafijaške motive. Sarađivaćemo sa srpskim vlastima, kako bi dobili adekvatne informacije. Istina će izaći na videlo iako će nekoga to boleti.”

17. mart Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: “Za 15 dana će vam se naše službe obratiti po pitanju Ivanovića. Nisam želeo ja danas da mi neko ne kaže da zloupotrebljavam dvomesečnu tragediju. Službe će po tom pitanju da govore za negde dve nedelje.”

14. jun Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: “Narednih dana ću se obratiti narodu i reći i povezati sa drugim slučajevima. Vezanim i za Olivera Ivanovića i za neke druge stvari. Pa će se možda ljudi iznenaditi određenim informacijama koje saznaju.”

19. jul Hašim Tači, predsednik Kosova: “Institucije Kosova izaći će s konkretnim rezultatima koje će zadati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu.“

22. jul Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: “Možda smo na malenom tragu nečeg ozbiljnog, prvi put imamo neka operativna saznanja iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način. Do sada smo dobili preko 50 tragova koji nemaju logike i smisla, ovo je prvi put da ima neke logike i smisla, a da li je to tačno, proverićemo.“

19. decembar Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM: “Svi tragovi, i želim da budem nedvosmisleno jasan, svi tragovi vezano za ubistvo Olivera Ivanovića, kojima u ovom trenutku raspolažu naši državni organi, vode na južnu, albansku stranu.“

27. decembar Hašim Tači, predsednik Kosova: „Na osnovu informacija kojima raspolažem, iako su vlasti podeljene, istraga je u veoma važnoj fazi. Glavni osumnjičeni se nalaze u Beogradu, a preostaje da radimo i sa međunarodnim akterima da Beograd bude kooperativan, kako se ne bi pretvorio u utočište za osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića.“

5. januar Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Sačekaću da naše službe i naš biro podnesu izveštaj do čega su sve stigli naredne nedelje, a onda ću se i ja uključiti. Albanci pokušavaju da optuže srpsku državu za ubistvo Olivera Ivanovića. Ima mnogo slučajnih i namernih grešaka, ali naše službe su sve ispitale. Da l’ neko stvarno misli da država Srbija stoji iza ubistva Olivera Ivanovića? Taj nije normalan ili je bolestan od mržnje.“

Nijedno od obećanja i najava zvaničnika u Prištini i Beogradu nije ispunjeno.

Tužilac na Kosovu želi da sasluša suprugu Olivera Ivanovića, ona ga pozivala da to učini, ali u Beogradu

Tužilac Sulj Hodža dan uoči godišnjice ubistva Olivera Ivanovića za N1 kaže da žena Olivera Ivanovića Milena Popović nije dala izjavu u kosovskom tužilaštvu, uprkos njegovom zahtevu da to učini.

„Tražio sam razgovor s njom preko međunarodnih institucija i srpskih organa. Dala je neke izjave pred Tužilaštvom u Beogradu, ali nije rekla ništa konkretno što bih mogao da koristim u istrazi“, rekao je tužilac.

Milena Popović pozvala je 10. januara 2019. godine specijalnog tužioca Kosova da dođe u Beograd da je ispita. Ona je dala izjavu sprskom tužilaštvu.

„Sve ono što znam ja sam rekla. Ja zaista ne znam da li on pokušava da izvrši neki pritisak na mene ili očekuje od mene neko ime. Ne znam zaista, ako on misli da treba ponovo da me ispita evo ja ga pozivam da se dogovori sa našim istražnim organima pa da me svi zajedno ispitaju. Mogu i javno i kako god hoće, ja nemam nikakvih tajni,“ rekla je Popović za TV Prva.

Milena Popović od pre nekoliko dana u intervjuima navodi da se njen suprug Oliver Ivanović nije plašio za svoju bezbednost, kao i da im je predsednik Aleksandar Vučić pomagao. Nakon atentata Milena Popović je dobila posao u Vladi Srbije i kako je navela, zauvek napustila Kosova i preselila se u Beograd. Bila je prisutna na skupu u kosovskoj Mitrovici kada je dolazio predsednik Srbije.

Na najavljen građanski protest na dan ubistva Olivera Ivanovića rekla je da neće ići i da ona smatra da je to politizacija tragedije, ali da ne bi išla na skup ko god da organizuje.  

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.