Godinu dana od rušenja zida

Danas je tačno godinu dana od rušenja zida u blizini glavnog mosta u Severnoj Mitrovici. Rušenje zida obeležile su najviše tenzije na relaciji Beograd-Priština od slanja voza "Kosovo je Srbija" na KiM. Iako je zid srušen, ni februara 2018. pešačka zona nije završena. Između dva datuma, godinu dana kasnije, ubijen je Oliver Ivanović koji je oba događaja propratio iz zatvora.

Radovi na izgradnji zida, kao i radovi u pešačkoj zoni, a u blizini glavnog mosta na Ibru počeli su, početkom decembra 2016. – tokom vikenda. 

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je tada u više navrata tvrdio da nije u pitanju zid, već "potpora", koja će poslužiti za "nivelaciju" ulice Kralja Petra i fizičko obezbeđivanje pešačke zone, što je, kako je dalje tvrdio – deo izgradnje pešačke zone, u okviru dogovora o "revitalizaciji mosta".

Međutim, tadašnja kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri navela je da je "zid" u suprotnosti sa zakonima Kosova i sporazumom u Briselu, da će njegova izgradnja biti zaustavljena i da će on biti srušen.  Inspekcija kosovskog ministarstva prostornog planiranja obustavila je gradnju, takođe navevši da će srušiti zid. 

Od tada počinju uzajamne optužbe Beograda i Prištine o tome da li je zid u skladu sa sporazumom, ili ne, te i više najava da će ovaj zid biti srušen.

Krajem decembra održana je i maratonska sednica kosovske skupštine na kojoj se zahtevalo upravo uklanjanje zida. Nakon ove sednice u Severnoj Mitrovici počelo je i njegovo "skraćivanje".

Međutim, tenzije su dodatne porasle nakon slanja voza “Kosovo je Srbija” iz Beograda ka Kosovu i Metohiji, sredinom januara.

U pokušaju da ih smiri, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost  Federima Mogerini se u dva navrata sastajala sa najvišim srpskim i kosovskim zvaničnicima. 

Samo dan nakon što je  Mogerini izjavila da je ohrabrena „konstruktivnim angažovanjem koje su obe strane pokazale“, te da „ova posvećenost i politička volja značajno doprinosi smanjenju tenzija“, potpuno suprotno tvrdnji visoke predstavnice EU, iz Beograda su stigla alarmantna upozorenja za Srbe na Severu. 

"Sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, u potpunosti je propao. Na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na Severu Kosova," javio je tada Tanjug.

Usledili su hitni sastanci. Tadašnji predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, sastao se sa ambasadorima Rusije, Kine i Sjedinjenih američkih država, a sastancima je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Aleksandar Vučić pozvao je i srpskog ministra odbrane, Zorana Đorđevića, takođe na hitan sastanak.

Paralelno sa aktivnostima u Beogradu, u blizini glavnog mosta okupilo se i oko 200 Srba. Oni su tada odbili da daju izjave.

Kosovski predsednik, Hašim Tači poručio je Beogradu da "odustane od izjava koje negativno utiču na smanjenje tenzija na Kosovu". Srbe na Severu Kosova  "uveravao je" da "bezbednosne institucije Republike Kosovo neće nikada njima naneti zlo, već da one štite živote svih građana, gde god da su, bez obzira na njihovu etničku pripadnost".

U kasarni Vojske Srbije u Raški održan je i hitan sastanak srpskih gradonačelnika sa Kosova sa tadašnjim srpskim premijerom, Aleksandrom Vučićem, uz veliki broj novinarskih ekipa koje su pratile obraćanje premijera nakon sastanka. 

"Goran Rakić je prihvatio da sruši zid, ne zato što loše misli svom narodu, već zato što želi da sačuva mir," rekao je Vučić. 

Gotovo istovremeno sa napisima u beogradskim medijima  da će specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) "upasti na Sever", u prištinskim medijima su objavljeni naslovi o tome da se "Sever Kosova naoružava" i da na njemu "borave srpske vojne i paramilitarne jedinice".

Dva dana nakon toga iz Rakićevog kabineta, u 2.15 ujutru, saopšteno je da je da su se on i tadašnji kosovski ministar prostornog planiranja Ferat Šalja, uz posredstvo Kancelarije Evropske unije i ambasade Sjedinjenih država – dogovorili o zidu. Radi se o „prepravljenom planu“ za pešačku zonu – saopštio je Rakić.  

Par sati kasnije usledila je hitna sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica. Ova SO donela je jednoglasnu odluku o rušenju zida, koja je javnosti predstavljena kao "uređenje prostora" oko glavnog mosta. 

U prepunoj sali, po prvi put pred brojnim medijskim ekipama, ovaj gradonačelnik je održao i prezentaciju na kojoj je javnosti pokazao projektne slike buduće zone oko glavnog mosta. Istovremeno sa donošenjem odluke počeli su pripremni radovi u blizini glavnog mosta za rušenje zida.

Zid su, narednog dana, takođe tokom vikenda – rušila dva bagera. Predstavnika lokalne samouprave nije bilo. Radove je obišla samo šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova koja je raspoloženo davala izjavu opet brojnim medijskim ekipama.

"Otvaranje mosta desiće se onda kada realizujemo projekat kojim treba da uskoro razvijemo uređenje pešačke zone Kralja Petra. Radujemo se tome i uveravam vas da će to biti najbolji trg na celom Kosovu," istakla je takođe. 

Godinu dana kasnije, radovi u takozvanoj pešačkoj zoni nisu završeni. Deo glavne ulice Kralja Petra I koji je zatvoren i pretvoren u pešačku zonu, popločan je do neposredne blizine glavnog mosta. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se hrpa šuta, blokova, dasaka i lima. Pešački saobraćaj preko glavnog mosta se nesmetano odvija, a sam glavni most je u najvećoj meri uređen. 

Skok tenzija u januaru i februaru prošle godine, zbog slučajeva zid i voz, u međuvremenu 'nadmašilo' je ubistvo najpoznatijeg srpskog lidera sa KiM-а od 1999. – Olivera Ivanovića, 16. januara u Severnoj Mitrovici. Tri nedelje kasnije napetost i strah među Srbima na Severu ne jenjava. Nema detalja o napretku u istrazi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.