Glavni svedok na suđenju petorici Srba sa Severa: "Olja" rekao "sada pravac Albanija"

19:30 – U nastavku drugog ročišta suđenja petorici Srba, svedok optužbe, Isa Mustafa nastavio je svoje svedočenje u vezi sa događajima od 14. aprila 1999. godine, za koja se tereti Oliver Ivanović. U drugom delu ročišta ovaj svedok je govorio o Ivanoviću, tvrdeći da je Ivanović navodno kriv za egzekuciju pet Albanaca. On je takođe tvrdio da je Ivanović bio “šef” paravojnih snaga, ali nije mogao da potvrdi da je bio njihov komandant. Tokom drugog ročišta koje je trajalo više od osam sati, tužilac je završio ispitivanje prvog svedoka, tokom kojeg se Ivanovićeva odbrana više puta u prigovorima osvrnula na tužiočeva često ista i sugestivna pitanja. Tokom svedočenja, svedok je crtao i skicu ulica u Mitrovici u kojoj su on i ostali Albanci navodno odvajani od svojih porodica, kao i mesta kojima su se kretali i gde je vršena navodna egzekucija. Crteži svedoka će biti iskorišćeni kao dokazni materijal. Suđenje se nastavlja sutra u 10 časova.

"Do momenta dok se nisu pojavili snage u policijskim uniformama i crnima maramama rezervisti nas nisu malltertirali, ali se stanje pogoršalo kad su došli ljudi u policijskim uniformama,” nastavio je Mustafa svoje svedočenje objašnjavajući događaje od 14. aprila 1999. godine. On je svedočio i o tome kako se pojavio policajac sa sekirom u ruci, kada je petnaestorici Albanaca narađeno da krenu ka obližnjem kontrolnom punktu, na kojem su se nalazili pripadnici policije, to jest, paravojnih snaga.

Advokat Vlajić o današnjem iskazu svedoka

"Ne mogu vam komentarisati, ali taj iskaz je kao što su i svi drugi. Većinom se sastoji od nagađanja i od pogrešnih zaključivanja čoveka, koji je malo šta video. Tako da očekujem da to sutra bude potpuno jasno," rekao je branilac Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić u izjavi za novinare nakon današnjeg ročišta.

Na punktu je, kako navodi svedok, bio i Oliver Ivanović.

Nakon što je jedna osoba prišla i razdvojila petnaestoricu muškaraca u dve grupe – jednu od 6 i jednu od 9 osoba – u kojoj je bio i sam Mustafa, manja grupa je upućena prema ulici Mokre gore u Mitrovici, a jedan od policajaca u “plavoj kamuflažnoj uniformi" se obratio drugom, pitajući ga šta da radi sa devetoricom Alabanaca. Mustafa dodaje da je tada i prepoznao Ivanovića.

“Otišli su i mi smo stali tu i jedan od njih se obratio jednoj od osoba – šefe šta ćemo da radimo sa njima? I ja sam tu osobu prepoznao. To je bio Oliver Ivanović. On je rekao – zašto pitaš mene? Postupi po izdatom naređenju,” rekao je Mustafa objašnjavajući da je Ivanović bio u “punoj policijskoj uniformi”, sa crnom kapom koja može da se “transformiše u masku”, dok je nosio na “desnoj strani pištolj u futroli, pored njega nož u futroli”, a navodno je istovremeno navodno nosio i “automatsku pušku na grudima,” a levo se nalazila "još jedna futrola sa još jednim nožem.”

Svedok je objasnio i da je siguran da je to bio Ivanović, da ga je znao, jer je bio sportista i jedno vreme direktor sportskog centra u Mitrovici, ali i da mu je nadimak bio "Olja". On je dodao i da su pored Ivanovića na punktu bili i Igor Simić, Srđan Aleksić i Vlastimir Aleksić, te da su Igor Simić i Srđan Aleksić bili u policijskim uniformama i sa automatskim puškama, dok Vlastimir Anđelković nije bio uniformi, ali je takođe bio naoružan.

Svedok je dalje objasnio da je nakon Ivanovićevog komentara da policajac radi u skladu sa naređenjima, grupa od devet Albanaca odvedena ka Obilićevoj ulici gde je izvršena egzekucija četiri Albanca – Fatmira Mustafe, Avnija Abazija, Skendera Paćarade i Mehmeda Seferija, te da ostali nisu ubijeni, jer je ubrzo, u vojničkom vozilu, stigao “vojni starešina” koji je sprečio dalje ubijanje i koji ih je vozilom pratio do punkta na kojem su ponovo videli Ivanovića, ali i dalje ka autobuskoj stanici.

Mustafa dodaje da je siguran da je tada na punktu Ivanović na albanskom rekao – “E sada pravac Albanija”.

Svedok je takođe tvrdio da je Ivanović mogao da vidi egezekuciju Albanca, jer se od punkta videlo mesto egzekucije, te i da je siguran da je tokom egzekucije Ivanović bio na punktu, jer se tamo nalazio i nakon što je prekinuta egzekucija.

Iako je tužilac više puta postavljao pitanje svedoku – da li se Oliver Ivanović može nazvati komandatnom paravojnih snaga, svedok, međutim, to nije mogao da potvrdi i više puta je naveo da to nije ni rekao, već da su Ivanovića nazvali "šefom", a objasnio je i da je možda i sam Ivanović imao naređenje od nekog drugog, kada je u pitanju egzekucija, ili bilo koje drugo naređenje.  

Suđenje se nastavlja sutra u 10 časova, ali će ispitivanje vršiti odbrana. U drugom delu suđenja, očekuje se i svedočenje drugog svedoka – Džemšita Ismajila.

13:10 – Glavni svedok na suđenju petorici Srba sa Severa: Rezervisti iz Srbije u Njegoševoj razdvojili 15 muškaraca

Danas je u sudu u Severnoj Mitrovici nastavljeno suđenje petorici Srba – Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću. U prvom, prepodnevnom delu drugog ročišta suđenja, predsedavajuća sudskog veća, sudija Roksana Komša, najavila je svedočenje glavnog svedoka optužbe, Ise Mustafe, protiv Olivera Ivanovića, za dela koje je navodno počinio 14. aprila 1999. godine. Za sada su poznati i neki od svedoka odbrane – od kojih je jedan i predsednik Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, Nikola Kabašić, a koji će, kako je najavio jedan od branilaca Olivera Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, svedočiti u slučaju Ivanovića za 1999. i 2000. godinu. Svedoci odbrane i svedoci optužbe morali su pre početka svedočenja glavnog svedoka da napuste sudnicu, a suđenje se nastavlja posle 13 časova. Glavni svedok se, međutim, u prvom delu ročišta samo delimično dotakao događaja iz 1999. godine, pominjući rezerviste iz Srbije, koji su, kako je naveo, njega i još nekoliko albanskih porodica iz njegove ulice – Njegoševa, izveli iz kuća i razdvojili njihove muške članove od žena, dece i starih, dok je petnaest muškaraca, zajedno sa Mustafom, ostalo u ulici, "okrenuto prema zidu srpske komšijske kuće". Ispred Specijalnog tužilaštva Kosova danas je u sudnici bio Sezari Mihalčuku.

“Danas će biti saslušana lica koja su maltretirana, čiji su bližnji stradali… Ono što treba da bude naš zajednički cilj je da pravda bude zadovoljena“, ovako je u prepodnevnom delu suđenja, sudija Roksana Komša, najavila svedočenje glavnog svedoka optužbe koji svedoči protiv Olivera Ivanovića za događaje od 14. aprila 1999. godine.

Pročitajte još:

Danas se nastavlja suđenje Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba

Bivši visok zvaničnik UNMIK-a za Mitrovicu: Ivanović spasao starije Albance od smrzavanja '99​

Bivši međunarodni zvaničnici u Mitrovici podržali Olivera Ivanovića​

Navodni oštećeni danas u sudnici na prvom danu suđenja petorici Srba​

Šta sadrži optužnica protiv petorice Srba

Svedok, Isa Mustafa je, međutim, u prvom delu ročišta govorio samo o sveukupnim okolnostima 14. aprila 1999. godine, kada je, kako je objasnio, bio prinuđen da napusti svoju kuću, nakon što mu je to naredio jedan od vojnika koji je prethodno došao do njihove kuće.

“Oko 12 časova u podne, zakucano je na naša vrata i vojne snage su ušle u našu kuću. Ja i moj otac smo izašli na naša kućna vrata… Osoba koja je ušla u kuću rekla je meni i mom ocu da mi moramo da napustimo kuću. Ja sam izvadio svoju legitimaciju iz Elektrodistribucije u kojoj sam radio u to vreme i tada sam izjavio da sam zaposlen i da ja moram da se javim na posao sutra. On nas nije slušao i rekao nam je da napustimo kuću i da izađemo napolje. Tako da smo sa svim tim članovima porodice izašli napolje na ulicu,” rekao je Mustafa.

Na pitanje tužioca da li je mogao prema akcentu osoba koje su došle kod njega da proceni da li su pričali akcentom svojstvenim za područje Kosova i Metohije, ili centralne Srbije, Mustafa je odgovorio:

“Mogao bih da kažem, na osnovu akcenta, da je to bio pravilan srpski iz Srbije”.

Mustafa je objasnio i da su, nakon što su napustili kuću, sve albanske porodice bile razdvojene, te da su muški članovi porodice od 18 godina odvojeni od žena, dece i starijih, te da su odvedeni do srpske komšijske kuće, gde ih je bilo petnaest.

On je naveo imena svih petnaest muškaraca koja su bila u grupi zajedno sa njim, te da je među njima najmlađi bio Mentor Mehana:

“Skender Kući, Skender Paćarada, Kadruš Abazi, Ljaman Abazi, Basli Abazi, Avni Abazi, Mehmed Seferi, Šemsi Kaludra, Ismet Mehana, Mentor Mehana, Fatmir S. Mustafa, Šefki Kosumi i ja Isa Mustafa. Zaboravio sam i Džmšit Ismajli i Bedžet Ferizi.”

Mustafa je dodao da su svi bili poređani uz zid, licem ka zidu, da su bili pod oružanom pratnjom, te da ne zna da li su žene, deca i stari takođe bili pod oružanom pratnjom osoba koje su imale zelenu kamuflažnu uniformu, ali je potvrdio da je njima rečeno da odu iz ulice u kojoj je živeo Mustafa sa porodicom.

Ovaj svedok je, međutim, tokom prvog dela svedočenja sve vreme tvrdio da su lica koja su ih izvela iz kuće bili pripadnici rezervista i da su bili iz Srbije, te se ni u jednom trenutku nije dotakao Ivanovića, ili bilo kojeg drugog okrivljenog.

Nastavak suđenja počinje posle 13 časova. Za ovo suđenje vlada ogromno interesovanje medija sa Severa i iz Prištine. Pored velikog broja članova porodice, prijatelja i saradnika optuženih, pre svega Olivera Ivanovića, u sudnici su prisutni i oštećeni.

 


Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra, a sudi im se prema zajedničkoj optužnici koju je 11. avgusta, 2014. godine podigao međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku.

Prema ovoj otpužnici, Oliver Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio "Čuvare mosta" i "podstrekivao ih na ratne zločine," kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Dragoljub Delibašić se ne tereti za ratni zločin, kao ni ostala trojica optuženih Srba, već za podstrekivanje na zločine protiv albanskog stanovništva. On se tereti da je 2000. godine, kao komandir policije u Kosovskoj Mitrovici, u saizvršilaštvu sa Oliverom Ivanovićem, kao vođom "srpske paravojne grupe – Čuvari mosta," a po prethodnom dogovoru i planu sa njim, podstrekivao policajce, dok je Ivanović navodno podstrekivao Čuvare mosta, da upadnu u nekoliko zgrada u Severnoj Mitrovici, proteraju i ubiju albanske civile, koji su živeli u ovom zgradama.

Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović se terete da su kao pripadnici Čuvara mosta, izvršili teška ubistva i pokušaj teških ubistava, 2000. godine.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.