Glasanje samo sa kosovskim dokumentima i na lokalnim izborima 17. oktobra

Cik glasanje dokumenta
FOTO: CIK Kosova

Lokalni izbori na Kosovu održaće se 17. oktobra, a građani će i ovog puta moći da glasaju samo sa kosovskim dokumentima, potvrđeno je iz Centralne izborne komisije.

Centralna izborna komisija saopštila je sinoć da će građani moći da izađu na birališta i ostvare svoje pravo glasa jedino uz jedan od sledećih dokumenata koje izdaju kosovske institucije – ličnu kartu, pasoš, putnu ispravu i vozačku dozvolu.

Broj građana koji imaju biračko pravo za predstojeće izbore iznosi 1.885.000.

Glasanje putem pošte počelo je 15. septembra i trajaće do 15. oktobra, dok je za ovaj vid glasanja registrovano 15.532 ljudi.

Podsetimo, Centralna izborna Komsija po prvi put je zvanično zabranila upotrebe srpskih dokumenta prilikom verifikacije birača na dan izbora, za vanredne parlamentarne izbore koji su održani 6. oktobra 2019. godine.

CIK je tada saopštio da će birači moći da pristupe glasanju samo sa dokumentima izdatim „od strane Republike Kosovo kao što je predviđeno članom 90 Zakona br. 03/L-073 o Opštim izborima“.

Ovaj član zakona nalaže da će biti prihvaćena identifikaciona dokumenta:

„a) važeći kosovski lični identifikacioni dokument (ID) karta;
b) validni pasoš;
c) važeća putna isprava;
d) važeća Kosovska vozačka dozvola;
e) važeća legitimacija IRL; ili
f) važeća izbeglička legitimacija“.

Zabrana korišćenja srpskih dokumenata pri glasanju na kosovskim izborima bila je tema u prethodnim izbornim ciklusima, a na izborima za gradonačelnike opština na Severu maja 2019. godine, tadašnja predsednica CIK-a, Valjdete Daka, u toku izbornog dana je saopštila da glasanje ovim dokumentima nije dozvoljeno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.