Gervala u Sloveniji protiv mini-šengena, Joksimović odgovara


Na Balkanu postoje akteri koji pokušavaju da podriju regionalnu saradnju i rešavanje sukoba, pokušavajući da se vrate u stara vremena u ovom regionu, kada su politički i ekonomski sukobi bili međusobno povezani. „Nazivaju ga ‘mini-šengen“ i stalno nam govore da on nije protiv puta ka EU. Ali to nije tačno. Rečeno nam je da služi regionalnoj saradnji. Čak i ovo nije tačno“, kazala je juče na Brdu kod Kranja Donika Gervala Švarc. Suprotan stav iznosi Jadranka Joksimović: Sve regionalne inicijative potporni su stub i katalizator saradnje u regionu, nisu zamena za evrointegracije, ali služe da se svim građanima u regionu omogući viši životni standard i za obezbeđivanje mira i stabilnosti.

Dve zvaničice su imale priliku da iskažu svoj stav juče na neformalnom razgovoru ministara spoljnih i evropskih poslova EU i balkanskih zemalja koji je organizovala Slovenija, kao predsedavajuća Savetom Evropske unije.

Kosovska ministarka spoljnih poslova je pozvala EU da, kako je navela, preduzme neophodne korake kako bi zaustavila proces formiraja mini šengena pre nego što bude, kaže, prekasno.

„Ovaj proces može biti veoma opasan za stabilnost i mir na Balkanu,“ istakla je Donika Gervala Švarc, saopštilo je njeno ministarstvo.

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je, u kasnijoj izjavi za Tanjug, Gervali Švarc da „neće Priština određivati Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji u kojim će inicijativama učestvovati i da li će sarađivati ili ne“.

Istakla je da su vrednosti regionalnih inicijativa dobra saradnja, stalna komunikacija po različitim osnovama i da svakako nisu zamena za evropske integracije, već potporni stub i katalizator regionalne saradnje koji bi trebalo da dovede do dinamičnijeg procesa evropskih integracija.

„To su inicijative koje su na dobrovoljnoj osnovi i niko ne sprečava nikoga ni da učestvuje, niti da ne učestvuje. To je stvar procene i političkog poverenja“, kazala je Joksimovićeva dodajući da je inicijativa u kojoj su Srbija, Severna Makedonija i Albanija – „mini-šengen“, a čiji će naziv 29. juna biti promenjen u Skoplju, što je ove nedelje najavio već srpski predsednik Ačeksandar Vučić, otvorena za sve druge.

Prema njenim rečima, ta inicijativa je još jedan format kojim se povećava nivo poverenja jednih prema drugima, zarad ekonomskog interesa građana u regionu.

Joksimovićeva ističe da to ne znači da se na taj način umanjuje značaj svih drugih regionalnih inicijativa, podsećajući na Berlinski proces.

„Ako je iniciran Berlinski proces, da li je trebalo ukinuti Brdo Brijoni proces? Naravno da nije, niti je iko o tome razmišljao. Radi se o tome da stalno otvaramo nove platforme za komunikaciju jer je to jedino lekovito i moguće rešenje za probleme koji i dalje postoje u regionu“, ukazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, debata oko „dupliranja inicijativa“ otvorila se još preksinoć na neformalnoj večeri koju je organizovao savetnik slovenačkog premijera zaduženog za evropska pitanja, a na kojoj su bili samo predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

„Ta dupliranja nisu pokušaji nikakvog nipodaštavanja bilo koje inicijative, već samo dodatni kanali komunikacije koji po određenim temama imaju izvesne razlike, ali su doprinos stalnoj komunikaciji, saradnji i onome što građani regiona očekuju od lidera u regionu, a to je bolji život, kvalitetniji život, viši životni standard, dobra saradnja, mir, stabilnost, ubrzan proces evropskih integracija i naravno oporavak od pandemije“, istakla je Joksimovićeva.

Kako kaže, Srbija, Severna Makedonija i Albanija su se fokusirale na ekonomsku saradnju.

Uskoro se očekuje regionalni ekonomski foruma koji Srbija Albanija i Severna Makedonija zajedno organizuju 29. jula u Skoplju, a prekjuče je održan i propremni virtuleni sastanak dvojice predsednika i premijera.

Inicijativa koja je do sada bila poznata kao mali šengen, a kojoj se protivi pre svega Kosovo, nazivajući je inicijativom srpskog hegemona i pokušaj stvaranja treće Jugoslavije – dobiće novi naziv, najavio je Vučić prekjuče.

„Cela inicijativa nema nikakve veze za šengenom“, kazao je, ne otkrivajući i kako će se ona od 29. nazivati.

Ideju o balkanskom mini Šengenu, u javnosti su u Ohridu krajem pretprošle godine predstavili srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski Edi Rama i makedonski premijer Zoran Zaev, potpisavši zajedničku deklaraciju  o regionalnoj saradnji a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“. U Prištini je, međutim, ideja naišla na snažne kritike i odbijanje. Među prvima i onim najglasnijim da je odbace bio je sadašnji premijer Aljbin Kurti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.