Gervala potvrdila da je Togo povukao priznanje 2019, ova zemlja ipak i dalje na listi kosovskog MSP

donika gervala
FOTO: Gazeta Express

„Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. To povlačenje je definitivno“, izjavio je juče u Beogradu ministar spoljnih poslova ove zemlje. U jeku sve češćih navoda iz Beograda o povlačenju priznanja, u međuvremenu je iz Prištine takođe stigla potvrda da Togo ne priznaje Kosovo, ali još od 2019. godine. Uprkos tome, ova zemlja se i dalje nalazi na listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Rober Disej boravio je juče u Beogradu odakle se na konferenciji za štampu zajedno sa srpskim ministrom spoljnih poslova obratio medijima.

„Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno“, kazao je Disej Dačiću.

Odmah zatim Dačić je uz poruke zahvalnosti poručio da je ukupno 27 zemalja povuklo priznanje Kosova.

U međuvremenu se oglasila kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Ona je optužila Dačića za propagandu, te kazala da Togo ne priznaje Kosovo još od 2019. godine.

„Želim da podsetim da se to dogodilo 2019. godine, odnosno mnogo pre nego što je ova vlast stupila na dužnost“, navela je na Fejsbuku.

„Najmanje što bi trebalo da se desi posle ovakve ponovljene propagande i kampanje protiv Kosova jeste jedinstven odnos prema propagandi Dačića i Vučića, ne samo o ‘nepriznavanju'“, poručuje Gervala.

Ona tvrdi da će Kosovo sada „dobiti svoju bitku kao što ju je dobilo 1999. godine“.

 

„Srbija će ponovo da izgubi, kao što je izgubila 1999. godine, jer istina uvek pobeđuje laž“, tvrdi ova ministarka.

 

Kaže da Dačić Vučić i „svi ostali momci balkanskog mesara“ možda čak i pobede u sprintu.

 

„Međutim, Kosovo i njegovi građani će na kraju pobediti u maratonu, kao što su ga osvojili 90-ih. Ako ni zbog čega drugog, onda zarad bolne žrtve na našem putu ka slobodi“, rekla je.

I dok Gervala tvrdi da je Togo povukao priznanje još 2019. godine, ta informacija još uvek nije ažurirana na sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova na kojem se nalazi lista zemalja koje su priznale Kosovo.

Na ovoj listi se i dalje nalazi 117 država, dok se za Togo, koji je na 107. mestu, navodi da je Kosovo priznao 2. jula 2014.

Navodi srpske strane o povlačenju priznanja od strane Republike Togo, međutim, nisu novina.

Zvanični Beograd je još ranije izneo tvrdnju da je ova zemlja među ukupno 18 koje su povukle priznanje. Brojka od 27 povlačenja priznanja koju je juče izneo Dačić pojavila se tek ranije ovog meseca kada je predsednik Srbije saopštio da je još devet zemalja povuklo priznanja nezavisnosti Kosova, a da se „čeka“ još jedno.

Navodi iz Beograda o novim povlačenjima naišli su prošle nedelje na demantije iz Prištine, dok su se ujedno ambasadori sa Kosova u različitim državama sastajali sa ambasadorima više zemalja koje je Vučić pominjao.

Prema navodima srpske strane nove zemlje koje su povukle priznaje su Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi, a na starom spisku od 18 zemalja su Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.