Gervala kritikuje opoziciju: Hoćete raspravu o MSP, dok sam u Njujorku da bih se suočila sa Vučićevim napadima, lažima

Gervala SB UN
FOTO: media.un.org

U danu kada se održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija o situaciji na Kosovu, ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, uputila je kritike na račun opozicionih poslanika, zbog njihovog odbijanja da se odloži skupštinska rasprava o radu ministarstva kojem upravlja.

Ova ministarka je zajedno sa kosovskim premijerom otputovala za Njujork kako bi prisustvovala večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu koja je zakazana na zahtev Beograda.

“Dok zajedno sa premijerom Kurtijem putujemo u Njujork, gde ćemo se u Savetu bezbednosti UN suočiti sa Aleksandrom Vučićem i njegovim napadima, lažima, njegovom propagandom protiv Kosova, njegovih građana i institucijama, opozicija je danas izabrala da raspravlja o Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore i odbila predlog da se ova tačka dnevnog reda odloži za sledeću sednicu“, poručila je Gervala u objavi na Fejsbuku.

Kaže da je njena dužnost da bude u Njujorku, ali poručuje da:

„Ne izbegava bilo kakve debate i bilo kakve istrage, već se raduje razgovoru o lošem upravljanju javnim novcem i nezakonitom zapošljavanju“.

U prošlosti su stizali zahtevi za imenovanja ambasadora i konzula telefonskim pozivima, a sa takvom praksom je završeno, kaže ova ministarka.

“Vreme kupovine i imenovanja ambasadora i konzula u kafićima, telefonski pozivi i vrtoglavi troškovi za putovanja i hotele, prodaja pasoša na železničkim stanicama i benzinskim pumpama, putovanje sa pasošima i diplomatskim tablicama i svakakva roba u tim automobilima, to je prošlost…“.

Nova vlada ne želi da se bavi prošlošću, tvrdi.

„Kao nova vlada sproveli smo najdublju reformu u ovoj važnoj instituciji Republike, u svakom segmentu uspostavljajući kao jedine kriterijume vladavinu zakona, profesionalizam i meritokratiju i na pravi put stavljajući pod kontrolu javne finansije i novac, te odgovornost na svakom polju, kako unutar ministarstva, tako i u našim diplomatskim misijama u inostranstvu”, istakla je Gervala.

Šta je opozicija tražila?

U kosovskoj skupštini danas su poslanici raspravljali o formiranju parlamentarne istražne komisije o radu Ministarstva spoljnih poslova, a s ciljem da se utvrde procedura zapošljavanja, imenovanja osoblja, unapređenja, degradacije i angažovanja za određene poslove.

„Ovo ministarstvo je nazadovalo u ispunjavanju zakonskih obaveza. Takav nivo vlasti, osim što je štetan, ujedno je i neprihvatljiv“, naveli su poslanici opozicione PDK.

Sa druge strane, vladajuće Samoopredeljenje je odbilo da se o ovoj temi razgovara dok je Donika Gervala u Njujorku.

„Mi smo u principu ‘Za’, jer smatramo da ima dosta toga da se istraži o tome šta se desilo u Ministarstvu spoljnih poslova. Jer zapravo treba istražiti ne samo ono što se dogodilo od marta 2021. godine, već u čitavom proteklom periodu. O ovom pitanju bismo morali da razgovaramo na nekoj drugoj sednici kada bi ministarka Gervala takođe trebalo da bude prisutna i u takvoj situaciji bismo mi kao poslanička grupa to prihvatili“, poručili su iz Samoopredeljenja.

Glasanje o formiranju ove komisije odloženo je upravo zbog toga što vladajuća stranka nije učestvovala, te nije bilo kvoruma.

U senci Rezolucije

I dok Gervala šalje optužbe na račun opozicije u Prištini, opozicija u Beogradu, sa druge strane, danas boravi u Strazburu, gde je Evropski parlament usvojio Rezoluciju, kojom se, uz oštre tonove, poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na izborima u Srbiji.

Upravo ova rezolucija je vest dana za deo medija u Beogradu, svakako za opoziciju.

Sa druge strane, glavna vest za prorežimske medije u Srbiji je večerašnja sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, o situaciji na Kosovu.

Ovi mediji već danima izveštavaju o sednici kao značajnom događaju na kojem će srpski predsednik ukazati na nedavne poteze Prištine i posledice istih za Srbe na Kosovu.

Za to vreme najviši čelnici Srpske liste oglašavaju se sa porukama podrške Vučiću. Podršku Vučićevom večerašnjom obraćanju prethodno su u sklopu svojih saopštenja i zaključaka dali i Univerzitet i KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Poteze Prištine već danima unazad kritikuju i pojedini predstavnici srpskog civilnog društva na Kosovu. Deo njih je danas na konferenciji za štampu u Prištini izlistao zahteve za poboljšanje komunikacije Srba sa Kosova sa Prištinom. Njihove kolege u Beogradu, pak, predstavili su analizu Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Poslanici EP Rezolucijom pozvali na nezavisnu međunarodnu istragu o neregularnostima na izborima u Srbiji

Kurti i Gervala otputovali u NjujorkPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.