Uoči Vučićevog obraćanja na sednici SB UN o položaju Srba, Bisljimi sa Kamberijem o Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu

Šaip Kamberi Besnik Bisljimi Nevzad Ljutfiu sastanak Priština
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Uoči sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o Kosovu na kojoj će srpski predsednik, kako se najavljuje, govoriti o teškom položaju Srba, zamenik kosovskog premijera ugostio je Albance iz Preševa i izrazio zabrinutost zbog odnosa vlasti u Beogradu prema njima.

Besnik Bisljimi razgovarao je danas sa poslanikom u Narodnoj skupštini Srbije, Šaipom Kamberijem i predsednikom Nacionalnog Saveta Albanaca, Nevzadom Ljutfiujem (Lutfiu).

„Na sastanku je izražena zabrinutost zbog odnosa Vlade Srbije prema Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Bisljimi navodi da je smanjen budžet Nacionalnom Savetu Albanaca, te da to ozbiljno ugrožava funkcionisanje ove institucije za pružanje neophodnih usluga Albancima koji žive u ovim opštinama.

„Takođe je neprihvatljivo da direktor Doma Zdravlja u Preševu odbija da zaposli 40 zdravstvenih radnika samo zbog nacionalne pripadnosti“, tvrdi ujedno Bisljimi.

Na kraju poručuje da kosovska vlada ostaje uz Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, te da će „nepokolebljivo podržavati legitimne zahteve“.

Saopštenje Besnika Bisljimija dostavljeno je medijima svega par sati uoči održavanja sednice Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu koja je zakazana na zahtev Beograda a nakon donošenja Uredbe CBK kojom se dinar isključuje iz platnog prometa na Kosovu i najnovijih akcija Kosovske policije u Metohiji.

Prištinu večeras predstavljaju kosovski premijer, Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, a Beograd, Aleksandar Vučić.

Ovo će biti prvi put da Kurti i Vučić učestvuju na istoj sednici Saveta Bezbednosti UN-a.

Pročitajte još:

Gervala kritikuje opoziciju: Hoćete raspravu o MSP, dok sam u Njujorku da bih se suočila sa Vučićevim napadima, lažima

Poslanici EP Rezolucijom pozvali na nezavisnu međunarodnu istragu o neregularnostima na izborima u Srbiji

Kurti i Gervala otputovali u NjujorkPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.