Gecaj: Srpska pozvana na razgovor; Simić: Niko nas nije zvao

Izvor: Lajmi.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nekoliko dana nakon odluke liste "Srpska" da bojkotuje institucije, Vlada Kosova na čelu sa Isom Mustafom, odlučila je da ovu parlamentarnu grupu pozove da razgovaraju o njihovim zahtevima.

Savetnik Premijera Mustafe, Bajram Gecaj, potvrdio je za Indeksonline da je Vlada već poslala poziv listi "Srpska" kako bi razgovarali o njihovim zahtevima i povratku u institucije.

"Pozvali smo ih na razgovor. Rekli su da će doći. U ovom trenutku ne postoji ništa konkretno. Ne može se više o ovom pitanju govoriti samo u medijima. Mi ćemo sesti i razgovarati sa njima. Za nas su oni građani Kosova i njihove probleme ćemo ozbiljno razmotriti. Međutim, vi znate da je Zakon o Trepči osvojen u dva čitanja i sada se samo očekuje da bude potpisan od strane predsednika i objavljen u službenom glasniku," rekao je Gecaj za Indeksonline.

KoSSev 16:00 – Simić: Niko nas nije zvao

U međuvremenu, predsednik liste "Srpska", Slavko Simić, negirao je navode savetnika Premijera Kosova, Bajrama Gecaja.

"Još uvek nas niko nije zvao. Zakon o Trepči je usvojen u jednom danu. Tražili smo da se ne raspravlja o tom zakonu. Međutim, Skupština Kosova nije imala razumevanja za zahteve srpske zajednice i 3.000 radnika Trepče. Zbog toga smo mi zamrzili svoje učešće u institucijama. Još nas niko nije zvao da razgovoramo o Trepči, niti o povratku u institucije," rekao je Simić u izjavi RTV Kim.

Simić je najavio i da će sutra predstavnici liste "Srpska" proslediti žalbu Ustavnom sudu Kosova na Zakon o Trepči: 

"U 10 sati poslanici odlaze sa žalbom u Ustavni sud. Tražimo da se oceni ustavnost Zakona o Trepči."

Na pitanje da li lista "Srpska" može da se zameni bilo kojim drugim entitetom, kao što je SLS, on rekao je da je takvih predloga bilo samo u medijima. 

Gecaj je optimista da će se sastanak sa listom "Srpska" desiti ovih dana.

"Neće biti nikakvih pregovora, ali će biti razgovora. Oni su predstavnici kosovske vlade i razgovaraće sa svojim šefom – premijerom Mustafom. Nadam se da će se to desiti ovih dana. Može biti i ove nedelje," rekao je Gecaj.

On je dodao da svaka parlamentarna grupa koja je deo vlade može prouzrokovati probleme u upravljanju, ako bojkotuje rad skupštine ili vlade.

Bojkot liste "Srpska" u velikoj meri utiče na rad izvršne vlasti po pitanju demarkacije, jer se u narednim danima očekuje da bude ratifikovana u Skupštini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.