Gecaj: Đurić nevernik; Kozarev: Gecajev govor primitivan izgovor za nesprovođenje sporazuma o ZSO

Ðurić po ko zna koji put dokazuje da ne poznaje Albance, pa da ga podsetim, i njega i ostale, da Albanci ne daju besu nevernicima, napisao je danas na svom Fejsbuk profilu savetnik kosovskog premijera, Bajram Gecaj. Srpski narod i te kako dobro poznaje prave Albance, svoje komšije i prijatelje, kao časne i poštene ljude i domaćine, za koje je data reč izraz časti i neprikosnovenog poverenja, poručio je, sa druge strane, u izjavi Tanjugu zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev. Ovim je nastavljena verbalna razmena izjava kosovskih političara i predstavnika Kancelarije za KiM, započeta juče između kosovskog premijera Ise Mustafe i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića , a oko "paralelnih struktura na Severu"

Savetnik kosovskog premijera i zamenik ministra za lokalnu samoupravu, Bajram Gecaj, je komentarišu Ðurićevu izjavu da kosovski premijer Isa Mustafa izmišlja nove uslove za formiranje ZSO, poručio da su uslovi "određeni potpisanim sporazumima" i ojačani "stalnim i potpuno neopravdanim neispunjavanjem ovih sporazuma od strane Srbije". 

"Ako je to Ðurić zaboravio, siguran sam da će u Briselu osvežiti pamćenje," dodao je. 

Osuđujući današnji "politički nekorektan" govor Gecaja, Kozarev je rekao da je to "samo nova, primitivnija forma izgovora" Prištine za nesprovođenje sporazuma o uspostavljanju ZSO, kojom, kako je dodao, pokušavaju da prikriju činjenicu da su rokovi za sve radnje predviđene dogovorom o uspostavljanju ZSO, koje je kosovski premijer potpisao – odavno probijeni.

"Uspostavljanje ZSO, kao najvažniji korak u dosadašnjem toku normalizacije odnosa i bez čega nema ni interesa Beograda za učešće u dijalogu, nije uzročno-posledično vezano ni za koje druge sporazume, čije sprovođenje, da nonsens bude veći, takođe opstruiše Priština. Nikakvi novi uslovi van potpisanog sporazuma ne dolaze u obzir," istakao je Kozarev, istovremeno upitujući Gecaja da li politički predstavnici kosovskih Albanaca smatraju nevernicima i posrednike Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine, pošto su i njima, dodaje, potpisom 25. avgusta prošle godine obećali uspostavljanje Zajednice srpskih opština i sprovođenje ostalih sporazuma. 

Verbalna razmena izjava između predstavnika Beograda i Prištine započela je juče kada je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, reagujući na izjavu kosovskog premijera Ise Mustafe da je formiranje ZSO povezano sa gašenjem "paralelnih struktura" na Severu, pozvao Mustafu da "još jednom pročita sporazum koji je potpisao" i dodao da je čuvena "besa" izgubila svaki smisao među albanskim političarima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.