Gazeta Express: „Srpska vojska koristila hemijsko oružje na Košarama“

Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Doktor Hadži Kamberi (Haxhi Kamber) iz Đakovice je objavio izveštaj u kom je dokumentovano da je srpska vojska koristila hemijsko oružje u bici na Košarama.

Kao što se može videti iz dokumenta, vojska je koristila „BZ“ ili neki sličan gas.

„Na dvadesetu godišnjicu bitke na Košarama, po prvi put objavljujem delove izveštaja o upotrebi hemijskog oružja od strane srpske vojske u ovoj bici. Ovaj izveštaj smo tokom maja 1999. pripremili profesor Hajndriks (Heyndrickx), direktor International Reference University Laboratories (IRUL) i ja (Hadži Kamberi), šef sanitarne službe. Pregled ranjenih u borbama i toksikološki nalazi urađeni su u Tirani, a potom i Briselu. Hajndriks ih je sproveo u Tirani, a potom i Brisleu. Nakon pregleda i analize toksikoloških nalaza, zaključeno je da je srpska vojska protiv OVK boraca na Košarama koristila BZ gas ili neki sličan njemu. Ovaj izveštaj prosleđen je Generalnom sekretaru UN, Kofiju Ananu“, napisao je Kamberi na Fejsbuku.

Kamberi je dodao i da je korišćenjem ovog gasa Srbija izvršila genocid.

„Ovim dokumentom se ukazuje na genocidne postupke Srbije i van je konteksta debate koje se ovih dana odvija u vezi sa bitkom na Košarama“, napisao je Kamberi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.