Gazeta Express: Polovina Srba sa Severa u narednih pet godina otići će sa Kosova

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

NVO "Aktiv" sprovela je anketu sa srpskim građanima u severnom delu Kosova o različitim temama u vezi sa njihovim životom u ovom delu zemlje, a rezultati su vrlo interesantni.

Oko polovina Srba sa severa u narednih pet godina sebe ne vidi na Kosovu. Potrebno je da se naglasi da je svaki treći ispitanik u dobi od 18 do 29 godina, kao i trećina ispitanika sa univerzitetskom diplomom – rekao da planira da napusti Kosovo kako bi živeo negde drugo, piše gazetametro.net.

Na pitanje da li je jedan od njihovih rođaka napustio Kosovo u poslednjih šest meseci, 45% je odgovorilo sa da.

Više od 90 procenata ispitanika veruje da razvoj na severu ne ide dobro. U poređenju sa prethodnim istraživanjem, rezultati poslednjeg pokazuju povećanje negativnog trenda na 16 procenata.

Srbi sa severa, takođe se pokazuje iz ove ankete, bili su izuzetno negativno raspoloženi prema Evropskoj uniji. Oni, u velikoj meri, vide EU kao pro-albansku i kažu da bi se suprotstavili integraciji Kosova u Uniju.

Oko 80 odsto Srba veruje da EU drži stranu Kosovu u razgovorima u Briselu.

Na pitanje da li će podržati ulazak Kosova u EU, 60 odsto kaže da to ne bi uradili, oko 30 posto na to gleda kao na irelevantno, a samo oko 10 posto izjasnilo se u korist toga.

Kada je u pitanju oslanjanje na velike sile, oni vide Rusiju kao partnera prema kojem se treda orijentisati.

Govoreći o svojim iskustvima iz susreta sa Albancima, samo 15 odsto kaže da su bila pozitivna, većina ima neutralno mišljenje, a 20 odsto tvrdi da je imalo negativnih iskustava, odnosno da nikada nije imalo kontakt.

Srbi sa severa i dalje su protiv otvaranja mosta na Ibru. Oko 77 odsto njih kaže da će otvaranje ovog mosta imati negativan uticaj na bezbednosnu situaciju, 20 odsto kaže da neće imati uticaja i samo 2,4 odsto smatra da će imati pozitivan uticaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.