Gazeta Express: Austrija se distancirala od Štraheove izjave, demanti iz Štraheovog kabineta

IzvorGazeta Express (Tekst je izvodrno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Ambasada Austrije na Kosovu reagovala je nakon izveštaja u medijima da je austrijski vicekancelar, Hajnc-Kristijan Štrahe, izjavio da je Kosovo deo Srbije. Austrijski ambasador na Kosovu, Gerfnot Fandler (Gernot Pfandler), izjavio je da Austrija nije promenila svoj stav o Kosovu, dok je Štrahe preko svog portparola negirao da je dao kontroverznu izjavu srpskom listu "Politika".

"Ne postoji promena u austrijskom stavu prema Kosovu," napisao je austrijski ambasador na svom Twitter nalogu.

"Austrija je jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo i od tada je jedna od najmoćnijih pristalica Republike Kosovo i njene evropske perspektiva," naglasio je on.

Njegova reakcija dolazi nakon što je vicekancelar Austrije, kako je danas izvešteno, rekao da je Kosovo deo Srbije. Ali preko svog portparola, on je porekao da je to rekao srpskom listu "Politika".

Izjava da je "Kosovo nesumnjivo deo Srbije", i njegov predlog ranije tog dana za "pravo na samoopredeljenje" za Sever Kosova, podstakao je mnoge reakcije na Kosovu.

Štaviše, zvanični Beč je bio prisiljen da se distancira od njegovih izjava. Ministarstvo spoljnih poslova Austrije nazvalo je ovakve izjave Štrahea neodmerenim.

A reakcije na Kosovu i distanciranje njegove države pokrenuli su i kabinet austrijskog vice kancelara.

Štgraheov portparol Martin Glier izjavio je austrijskoj agenciji APA da njegov šef nikada nije rekao da je "Kosovo nesumnjivo deo Srbije".

"Austrija je priznala Kosovo kao jednu od prvih zemalja. Austrija podržava evropsku perspektivu i Kosova i Srbije. Ovo je orijentacija savezne vlade i ništa se neće promeniti, " rekao je Glier, prema listu "Kurier ".

"Nezavisno Kosovo je činjenica i stvarnost i Austrija ga je prepoznala."Povezani članci:

Gazeta Express: "Tači u Briselu o podeli Kosova?"

Štrahe: Sever Kosova treba da ima pravo na samoopredeljenje Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.