Gavrilović: Kampanja protiv Grigorija gora nego protiv Olivera Ivanovića

Foto: DW

Vladika dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije je u informativnom programu na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u negativnom kontekstu prikazan čak 77,2 odsto vremena, dok o njemu nije bilo ni jedne jedine pozitivne vesti u periodu od 1. decembra do 31. januara, pokazuju najnoviji rezultati Biroa za društvena istraživanja (BIRODI). Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović za Nova.rs kaže da je to gore čak i od kampanje koja se 2017. godine vodila protiv Olivera Ivanovića, koji je tada negativno predstavljen u 74,2 odsto vremena.

Brojke kažu da je u informativnom programu televizija sa nacionalnom frekvencijom RTS, Pink, TV Prva, B92 i Hepi, plus N1, vladika Grigorije negativno predstavljen 77,2 odsto vremena, neutralno 22,8 i pozitivno – nula odsto. Negativna predstavljenost vladike dizeldorfskog ubedljivo je najveća na televiziji Pink sa 97,6 odsto.

Kampanja protiv Grigorija zahuktala se istovremeno sa nikad potvrđenom, štaviše nekoliko puta demantovanom pričom, da će biti kandidat na predsedničkim izborima.

Užarila se nakon novogodišnjeg intervjua koji je vladika dao za Newsmax Adria. Iako nije najavio svoju kandidaturu, duhove je uznemirio informacijom da razgovara sa nekim ljudima da se uključe u politički život i tako “žrtvuju za domovinu”.

To je bilo dovoljno da krene ofanziva pripadnika vlasti, ali i medija. Prvi se javio novopostavljeni ministar Tomislav Momirović koji je Grigorijeve reči ocenio kao bestidni marketing, najavu formiranja partije i kandidaturu za predsednika i zapretio da tu neće stati.

Usledile su i izjave predsednika Skupštine Ivice Dačića, naslovne strane tabloida i poruke pojedinaca iz Srpske napredne stranke, kao najava “toplog zeca” kroz koji će vladika dizeldorfski i cele Nemačke proći ukoliko mu „padne na pamet“ da se uključi u politiku, piše Nova.rs.

Društvenim mrežama zatim je počeo da kruži snimak sa Jutjuba pod nazivom “Kakav je to vladika Grigorije”, u kojem se iznosi niz ozbiljnih optužbi na njegov račun, među kojima i to da je tražio da se partijarh srpski Pavle živ sahrani, da deli verni narod na dobar i loš, ne veruje u demokratiju, podržava izvesne političke opcije i njihov je kandidat za predsednika države.

Usledila je i pretnja smrću, piše Nova.rs.

Srđan Krunić, nekadašnji pomoćnik sveštenika Vladimira Vukašinovića, a danas čtec u manastiru Vavedenje, uputio je preko društvene mreže Fejsbuk pretnje vladiki Grigoriju Duriću, poručujući mu da je “izdajnik i neprijatelj Crkve” i da će zbog toga biti likvidiran.

Sve to jezivo podseća na kampanju koja se nekada vodila protiv Olivera Ivanovića, piše ovaj medij.

Sam vladika o tome je govorio u intervjuu za Dojče vele.

“Napadaju nas na isti način zato što pogrešno veruju da ću i ja biti političar, političar drugačijeg kova i da ću raditi to što je radio Oliver ili pokojni premijer Zoran Đinđić ili što je radio neko treći, četvrti, kao recimo pokojni Ivan Stambolić”, rekao je Grigorije, a na konkretno pitanje da li razmišlja o tome da se upusti u političke vode, rekao je:

“Političar zasigurno nikada neću biti”.

Veza izveštavanja sa rejtingom

Zoran Gavrilović smatra da bi istraživači javnog mnjenja trebalo da naprave paralelu između ovakvog načina izveštavanja i rejtinga.

“Bilo bi interesantno da kolege koje se bave istraživanjem javnog mnjenja kažu kako ovo utiče na rejting aktera našeg političkog života. Imajući u vidu da je našim monitoringom utvrđeno da je vlast dminantno pozitivno, a opozicija dominantno negativno predstavljena. Taj trend traje od 2016. godine. Praktično smo u petoj godini takvog načina izveštavanja televizija sa nacionalnom frekvencijom”, navodi Gavrilović.

Uprkos tome, kampanja ne staje. Nakon pretnji koje su upućene Grigoriju, njegov advokat Vladimir Gajić za Nova.rs portal je rekao da je u pitanju, pre svega, strah režima od čoveka koji ima veliku popularnost u narodu.

“Ovo neće prestati sve do nekih budućih izbora. Grigorije nijednim svojim gestom nije dao povod da se ovakva hajka vodi protiv njega, osim što otvoreno i kritički govori protiv vlasti”, rekao je tada Gajić za Nova.rs i dodao da je mogućnost da episkop diseldorfski i cele Nemačke postane objedinjujući faktor u otporu režimu ono što plaši predstavnike vlasti.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović kaže da je Grigorije negativnije predstavljen u programu televizija sa nacionalnom frekvencijom nego onda Ivanović.

“Pored toga što je ovo jako opasno, to pokazuje da REM ne radi dobro svoj posao, jer ne meri tonalitet predstavljanja aktera. ODIHR, Venecijanska komisija i Direktorat za ljudska prava pri Evropskoj komisiji napravili su  metodologiju koja kaže da se mora meriti i vreme i tonalitet, da bi se dobila jasna slika kako je neko predstavljen (pozitivno, neutralno, negativno). REM odbija to da radi i predstavlja samo vreme, pa se tako dobija iskrivljena slika. Zato mogu da kažu da je Grigorije medijski prisutan jer je toliko i toliko vremena bio zastupljen u informativnom programu, a niko se ne bavi time na koji način je bio prisutan. Ta metodologija je neprecizna, podaci su netačni, a primer za to jeste Grigorije, ali i srpska opozicija, koje recimo ima na Pinku, ali je potpuno negativno predstavljena. Tako postaje jasno da ova televizija služi za pohvalu vlati i etiketiranje protivnika”, kaže Gavrilović.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.